Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE GIDA GÜVENLİĞİ KONFERANSI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Gıda Güvenliği’ konulu konferans düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilen konferansa Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya konuşmacı olarak katıldı.

Çok sayıda öğrencinin ilgiyle takip ettiği konferansta Prof. Dr. Mustafa Karakaya gıda güvenliği ve gıda güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken konular ile alınması gereken tedbirleri anlattı.

"Tehdit içermeyen ve besin değerini kaybetmeyen ürünlere ‘güvenli gıda’ denir"

Prof. Dr. Karakaya herkesin yaşamını sürdürmek için gıda maddelerine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Amaçlandığı şekilde hazırlandığında fiziksel, biyolojik ve mikrobiyolojik tehdit içermeyen ve besin değerini kaybetmeyen ürünlere ‘güvenli gıda’ denir. Yeme içme ihtiyaçlarının karşılanmasında gıda güvenliği çok önemli bir yere sahiptir. Her şey riske edilebilir fakat insan sağlığı asla riske edilemez. Gıda güvenliği toplumun her kesiminde artık önem arz ediyor. Halk dilindeki merdiven altı üretim, gıdanın güvenli olmadığını ifade eder. Sağlıklı, güvenli ve yeterli gıda yeryüzündeki her insan için sağlanmak zorundadır. Devlet yeterli, sağlıklı ve dengeli gıdayı vatandaşı için sağlamak zorundadır. Uygun tekniklerle kullanılarak daha fazla üretim yapılmalıdır. Ülkemizde gıda güvenliği için önemli yollar katedilmiştir.” dedi.

"Gıda güvenliğine dikkat edilmezse daha çok sağlık personeline ihtiyaç duyarız"

Ülkemizde açıkta gıda satımının yasak olduğunu belirten Prof. Dr. Karakaya, “Ülkemizde ambalajlı gıda yüzde 50'lerde. Ambalajsız ürün kontaminasyona açıktır ve sürekli insanlar temas halindedir. Tüm gıdalar güvenlik için ambalajlanmalıdır. Üretimin denetlenmemesi, mikrobiyal, fiziksel ve biyolojik tehlikeler, ilaç kalıntıları, bilinçsiz gübre kullanımı gibi pek çok etken gıda güvenliğini etkileyen sebepler arasındadır. Bütün bu argümanlar için gerekli tedbirler alınmalıdır. Güvenli gıda üretildiği sürece insanlar risk yaşamazlar. Gıda üretimleri endüstriyel ölçekte yapılmalı, gıda üretilen tüm yerlerde iyi hijyen ve üretim uygulamalarına dikkat edilmelidir. Gıda konusunda tüm tedbirler alınmalı; merdiven altı üretim tamamen yok edilmeli ve insanlara sağlıklı, güvenilir gıda sunulmalıdır. Gıda güvenliğine dikkat edilmezse daha çok sağlık personeline ve  hastaneye ihtiyaç duyarız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Söyleşi katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından plaket takdimi ile sona erdi.

       

 

Okunma Sayısı: 25