Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİM PANELİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi ve Engelli Bakımı Programları tarafından ”Okul Öncesi Eğitim ve Özel Eğitim" konulu panel düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okumasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Safa Abdulsamet Ataman yaptı. Paneli düzenleme amaçlarını üniversitede verilen eğitimin sahada uygulayıcısı olan öğretmenlerin tecrübeleriyle pekiştirilmesi olduğunu ifade eden Ataman, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Oturum başkanlığını Çocuk Gelişimi Programı Öğr. Gör. Alper Yusuf Köroğlu’nun yaptığı panelde Karaman Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Barbaros Orman, KMÜ Uygulama Anaokulu Müdürü Havva Nur Sezer, Karaman Özel Eğitim Anaokulu Müdürü Nursel Koka, Vedat Ahmet Şen Anaokulu Okul Öncesi Öğretmeni Derya Elden ve Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu Özel Eğitim Öğretmeni Kemal Önder Demirkollu panelist olarak yer aldı.

"Karaman, özel eğitimde Türkiye'de ilk beşte yer almaktadır"

Panelin ilk konuşmacısı Barbaros Orman, Karaman’da özel eğitimin kuruluşu ve gelişimiyle ilgili bilgiler verdi. Karaman'da ilk özel eğitim kurumunun 2001 yılında kurulduğunu ifade eden Orman, o tarihlerde Türkiye’deki birçok büyükşehirde bu tip eğitim kurumunun bulunmadığına dikkat çekti. Engelli spor branşlarında da Karaman'ın önemli bir yeri olduğuna değinen Orman geçtiğimiz günlerde yapılan turnuvada Karamanlı bir öğrencinin cirit atmada Türkiye birincisi olduğunu söyledi. Karaman’ın özel eğitimde Türkiye'de ilk beşte yer aldığını dile getiren Orman hedeflerinin daha iyi seviyeye gelmek olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.

İkinci konuşmacı Havva Nur Sezer "Okul öncesi; insan yaşamının en kritik üç döneminden biridir, zeka ve kişisel kimliğin olgunlaştığı en önemli dönemdir." diyerek okulda bilim ve araştırmaya teşvik, ekoloji ve doğa eğitimi, tasarım ve beceri atölyesi çalışmaları, çoklu zeka etkinlikleri, aile eğitiminin geliştirilmesi gibi eğitim yöntemlerini kullandıklarını ifade etti ve uygulamaya yönelik çalışmaların önemine değindi. Geçtiğimiz yıl 700'e yakın öğrencinin okul öncesi eğitim almadan ilkokula başladığını ifade eden Sezer, "Bu sayının en aza indirilmesi için çalışmalıyız." diyerek sözlerine son verdi.

Üçüncü konuşmacı Nursel Koka ise Karaman'da okul öncesi özel eğitimin 2017 yılında 36-78 aylık çocuklarla başladığını söyledi.  "Her çocuk birbirinden farklıdır; her çocuğun kendine özgü bedensel, zihinsel ve duyuşsal özelikleri vardır." diyen Koka, bu yıl 49 öğrenci ve 22 öğretmenle eğitim-öğretime devam ettiklerini ifade etti. Öğrencilere özbakım becerisi geliştirme, motor-kas gelişimi, dil konuşma becerisi, aile ziyareti ve eğitimi, belirli gün ve haftalar ile değerler eğitimi alanlarında eğitim verdiklerini ifade eden Koka, özel eğimin özellikle de okul öncesi dönemdeki özel eğitimin emek, sabır, sevgi ve özveri istediğine dikkat çekerek konuşmasına son verdi.

Dördüncü konuşmacı Derya Elden de 18 yıldır eğitim camiası içinde yer aldığını ve çok sayıda olayla karşılaştığını ifade ederek konuyu örneklerle açıkladı. Öğrencileri ile sınıfta yaptıkları ritim çalışmasına ait videoyu salondakiler ile paylaşan Elden, "Öğrencilerim ile eğlenerek öğreniyoruz." dedi. Serbest zaman etkinliği ile güne başladıklarını ifade eden Elden, gün içerisinde yaptıkları kahvaltı, sanat etkinlikleri, Türkçe dil etkinlikleri, müzik etkinlikleri, oyun ve hareket, fen etkinlikleri ve alan gezisi gibi çeşitli faaliyetlerin yanı sıra "mektup arkadaşım" ve "sağlıklı dişler özen ister" projelerine ait görüntüleri paylaştı.

Panelin beşinci ve son konuşmacısı Kemal Önder Demirkollu ise son 14 yılı özel eğitim olmak üzere 20 yıldır eğitim camiası içinde bulunduğunu ifade ederek mesleğe başladığı günlerde birçok zorlukla karşılaştığını ancak son zamanlarda şartların daha iyi olduğunu dile getirdi.  Mersin'de düzenlenen Zihin Engelliler Dokunma ve Yazma Kursunda topladıkları bilgileri paylaşmak üzere 40 meslektaşı ile birlikte zihinengelliler.com’u kurduklarını belirten Demirkollu, iki yıl gibi bir sürede sitenin 40 milyon tıklamaya ulaşarak Türkiye’nin en büyük engelli sitesi haline geldiğini söyledi. "Bizim en büyük kazanımımız öğrencilerimizin toplumla kaynaştırılmasıdır." diyen Demirkollu, "Özel eğitim işi sevgi işidir." diyerek sözlerine son verdi.

Etkinlik, panelistlere plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.

           

 

 

 

Okunma Sayısı: 87