Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

DÜNYADA VE TÜRKİYE'de VARLIK FONU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Ekonomi Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Türkiye Varlık Fonu: Dünya Örnekleriyle Karşılaştırma’ konulu konferans düzenlendi.        

KMÜ Kemal Esengün Konferans Salonunda düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz’ün konuşmacı olduğu konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Prof. Dr. Mehmet Alagöz, finansal varlık havuzu olarak bilinen varlık fonu hakkında örnekleriyle açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Alagöz, “Ulusal varlık fonunun; havuza atılan gelirlerin artırılması ve fazla atılan gelirin rasyonel bir şeklide kullanılması şeklinde iki amacı vardır. Varlık fonu ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Ulusal varlık fonunun; finansman kaynağı, amaçları ve devlet egemenliği açısından üç farklı türü vardır. Bu üç ayrı çeşitlenmede Türkiye’nin konumu emtia dışıdır. 2017’den itibaren dünyada 116 tane varlık fonu vardır ve bunun yaklaşık 36 tanesi hakkında bilgi bulunmamaktadır.” dedi.

Emtia gelir fazlalıkları olan ülkelerde kurulmuş olan varlık fonlarını tablolar halinde açıklayan Prof. Dr. Alagöz, “Türkiye ulusal varlık fonu 26 Ağustos 2016’da kuruldu. Türkiye’nin varlık fonu yönetimindeki ekonomik amaçların tamamının gerçekleştirilmesi düşünülemez. Bu amaçlarla başarılmak istenen ekonomik büyüme için finansman ve istihdam desteği sağlamak gerekiyor. Varlık fonu genelde cari fazlası olarak kurulur ama Türkiye’de tasarruf fazlası olarak kurulmamıştır. Türkiye’nin varlık fonu portföyünde hem anonim, hem tüzel şirket olarak birçok birim bulunmaktadır.” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Alagöz, Türkiye varlık fonunu dünyadaki varlık fonları ile 'kuruluş şekli, sınıflandırma, finansman, denetim, yönetim ve faaliyetler' açısından karşılaştırarak ayrıntılı bilgiler aktardı. Konferans, soruların cevaplandırılmasının ardından plaket takdimi ile sona erdi.

   

 

 

Okunma Sayısı: 1