Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Bilimleri Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Derin Öğrenme’ ve ‘Görüntü İşleme’ konulu iki ayrı atölye çalışması düzenlendi. İleri teknoloji yöntemleri öğretmek ve bu alanda bilinç oluşturmak için düzenlenen atölye çalışmalarına KMÜ akademisyenleri, Bilgi İşlem personelleri ve KMÜ öğrencileri katıldı.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türkiye Otonom Araç yarışmasında birincilik alan Konya Teknik Üniversitesi (KTUN) Robotik Otomasyon ve Kontrol Laboratuvarının (RAC-LAB) üyeleri Meryem Afife Mutluer ve İrem Nur Yoldaş, Derin Öğrenme atölye çalışmasında eğitmen olarak görev alırken yine aynı Laboratuvar üyelerinden Zeliha Sağ ve Ahmet Furkan Büyükkelek, Görüntü İşleme atölyesinin eğitmenliğini yaptı.
İki gün boyunca devam eden etkinlikte ilk olarak Derin Öğrenme atölyesi gerçekleştirildi. Eğitmenler Mutluer ve Yoldaş, öncelikle yapay zeka, yapay sinir ağları ve derin öğrenme hakkında teorik bilgileri paylaşarak Derin Öğrenme ağlarının genel yapısı, Derin Öğrenme ontolojisi, katmanları ve özellikleri, Derin Öğrenme ağ modelleri ve çalışma prensipleri, aktivasyon ve optimizasyon fonksiyonları gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi. Ardından katılımcılar eğitmenlerle birlikte derin öğrenme uygulamaları yaptı. Gün boyu süren eğitim, temel uygulamalarla başlayarak MNIST ve CIFAR-10 gibi hazır veri seti üzerinde çalışmalar, Tensorflow Object Detection API uygulaması ve Dataset oluştuma uygulaması şeklinde devam etti. Ayrıca bu alanda çalışma yapmak isteyenlere ileri düzeyde uygulama geliştirmek adına eğitim düzenlendi.
İkinci gün gerçekleştirilen Görüntü İşleme atölyesinde ise eğitmenler Sağ ve Büyükkelek, önce görüntü işlemenin temelini anlatan sunum yaptılar. Eğitmenler, görüntü üzerinde yazma ve çizme işlemleri, arkaplan çıkarma, eşikleme, filtreler, şablon eşleştirme, özellik eşleştirme gibi basit uygulamaların ardından ileri görüntü işleme tekniklerini anlatarak eğitimi tamamladılar.
Atölye çalışmalarını düzenleyen KMÜ Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlileri Seyit Alperen Çeltek ve M. Fatih Aslan, eğitimin amacını, ileri teknoloji yöntemlerinden olan bir konuyu Türkiye’nin en iyi uygulayıcılarından öğretmek olduğunu belirtti. Çeltek ve Aslan, Türkiye Otonom Araç Yarışmasında birincilik başarısını elde eden genç mühendislerin bu konuyu yeni öğrendiğini ama son bir yıldır çok çalışarak başarıya ulaştığını vurgulayarak "Artık bu başarıların Anadolu’da görülmesi gerekiyor. KTUN RAC-LAB bu konuda çok güzel bir adım atarak genç mühendis adaylarına da örnek oldu.” açıklamasında bulundular.
Son olarak atölye çalışmalarına destek veren KÜSİ İl Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Kadir Sabancı ise Konya Teknik Üniversitesi Robotik Otomasyon ve Kontrol Laboratuarı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Akif Durdu’ya işbirlikleri için teşekkür etti.
Okunma Sayısı: 57