Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) "742. Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri" kapsamında gerçekleştirilen 3. Kitap Fuarı, söyleşilerle devam ediyor.
"Efsaneler tarihin kız kardeşidir"
KMÜ Edebiyat Fakültesi ile Yunus Emre Kültür ve Tarih Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ilk söyleşinin konuğu KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal oldu.
‘Efsaneler ve Tarih’ başlıklı söyleşisinde tarih'i 'geçmişte yaşanmış gerçek olaylar' şeklinde açıklayan Prof. Dr. Muşmal, aslında her insanın doğumundan bu güne kadar yaşamış olduğu olayların onun kendi tarihini oluşturduğunu ifade ederek "Bu sebepten dolayı bütün insanlar tarih ile içli dışlıdır." dedi. Efsanelerin ise geçmişe ait olmalarına rağmen gerçekliklerinin sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Muşmal, efsanelere halkın gerçeklerden daha çok inandığını söyledi. "Efsaneler tarihin kız kardeşidir." diyen Muşmal, "Günümüzde tarihi dizilerde ve romanlarda efsaneler ile tarih iç içe geçmiş durumdadır." şeklinde konuştu.
"Efsane ile tarihi bir tutmayalım, daima hakikati arayalım"
Yirmili yaşlardan itibaren hem kendisinin efsaneler derlediğini hem de başkaları tarafından derlenmiş olan efsaneleri takip ettiğini belirten Muşmal, derlemiş olduğu 200'e yakın efsaneden 40 efsanenin yayınlandığını sözlerine ekledi. Salonu dolduran dinleyicilere Esatir ve Sultan adlı kitaplarından da bahseden Muşmal, Esatir'de eskilerin anlattığı hikaye, masal ve efsanelere yer verdiğini, Sultan adlı eserinde ise tarih ile efsaneyi romanlaştırdığını dile getirdi. Efsaneleri yazma amacının halkın yabancılara ait değil kendi kültürümüze ait efsaneleri öğrenmesini sağlamak olduğunu ifade eden Muşmal, kitabında yarım sayfalık efsaneyi sonuna bir eğitim konusu ekleyerek ve hikayeleştirerek çok daha uzun hale getirdiğini söyledi. Karaman efsanelerini derlediğini ve yakın zamanda yayınlanacağının müjdesini de dinleyicilerle paylaşan Muşmal, "Efsane ile tarihi bir tutmayalım, daima hakikati arayalım." diyerek sözlerine son verdi.
“Hayatımızın üçte biri uykuda geçiyor”
Söyleşilerin ikinci konuğu Damla Öğrenci Topluluğu tarafından davet edilen Psikiyatrist ve Yazar Prof. Dr. Yavuz Selvi oldu.
Damla Öğrenci Topluluğu Başkanı Hacı Hüseyin Maraklı'nın açılış konuşmasıyla başlayan program, Psikiyatrist ve Yazar Prof. Dr. Selvi’nin ‘Modern İnsanın Sorunları’ konulu söyleşisi ile devam etti.
Kitabından kesitler paylaşarak söyleşisini gerçekleştiren Prof. Dr. Selvi, “Hayatımızın üçte biri uykuda geçiyor. 1959 yılında New Yorklu DJ Peter Tripp yapılan bir deneyde 200 saat uykusuz kalma rekorunu kırdı fakat sonrasında günden güne oda sıcaklığını hissedememeye ve tanıdığı insanları düşmanı olarak görmeye başladı. Hayatına gergin, sinirli, mutsuz bir insan olarak devam eden Tripp işinden atıldı ve eşinden boşandı. Lambalar insanın hayatına girmeden önce günde iki kez uyuma düzenine sahip olan insanoğlu lambalar hayatına girdikten sonra bir kez ve sıkıştırılmış bir uyku uyumaya başladı. Bu durumun ortaya çıkardığı uykusuzluk da bizde unutkanlık, dalgınlık, dikkat eksikliği ve sinirlilik meydana getirdi. Yapılan deneylere göre uyumak için yan yattığımızda zihnimiz daha güzel temizlenir. Melatonin hormonu gece 12 ila 2 arasında daha çok salgılanır. Erken uyuyup erken uyanmak melatoninin zirvede olmasına yarar sağlar ve daha iyi büyüyüp anlamaya ve dinlemeye yarar.” dedi.
Kitap Fuarı, ikinci gün etkinlikleri yazarların kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.
Okunma Sayısı: 98