Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu ile Yürüyüş Öğrenci Topluluğu tarafından erken yaşlarda yaşanan depresyon sorunlarına dikkat çekmek amacıyla ‘Gençlerde Depresyon’ ve gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin sağlığımız üzerindeki etkilerine ilişkin ‘Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımız’ konulu eğitim seminerleri düzenlendi.
“Stres, insanın verimliliğini düşüren bir kuvvettir”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan seminer, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin sunumlarıyla devam etti. İlk olarak sahne alan Aleyna Tuna isimli öğrenci, stres hakkında bir sunum yaptı. Stresi psikolojik anlamıyla 'kişiye özgü, bireysel bütünlüğü zorlayıcı ve bozucu bir etken' olarak tanımlayan Tuna konuşmasını şöyle sürdürdü: “Stres, insanı doğrudan ve yakın duygusal derinlikli ilişkilerden uzaklaştıran, verimliliğini düşüren ve en önemlisi hayattan aldığı zevki azaltan bir kuvvettir. Stres her zaman olumsuz anlamda gelişmeyebilir. Olumlu stres koşulları insanları motive eder, enerjiyi odaklar, kısa dönemlidir, heyecan verici hissettirir ve performansı geliştirir.”
Stres türlerinden de bahseden Tuna, ‘fiziksel stres faktörleri, sosyal ve ekonomik stres faktörleri, iş ve okul ile ilgili stres faktörleri, bireysel ve psikolojik stres faktörleri’ başlıkları altında anlatımlarda bulunarak kişisel stres kaynakları, stres belirtileri ve sonuçları, stres yönetimi ile ilgili bilgiler paylaştı.
“Üniversite öğrencileri depresyonda en önemli risk grubundadır”
İdris Aykanat isimli öğrenci ise ‘Üniversiteli Gençlerde Depresyon’ konulu sunum gerçekleştirdi. Depresyonu 'uyaranlara karşı duyarlılığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun ve karamsarlığın güçlenmesi biçiminde görülen bir ruhsal bozukluk' olarak niteleyen Aykanat konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar, kanser, pankreas, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı, vitamin, demir eksiklikleri, anemi ve çeşitli hastalıklar depresyona sebep olabilmektedir. Üniversite öğrencileri ise genellikle ekonomik sorunlar, sosyal sorunlar, psikolojik sorunlar ve işsel sorunlar gibi çeşitli faktörlerden dolayı depresyon ile tanışmaktadırlar.”
Depresyon belirtileri ve depresyonun risk etkilerinden bahseden Tuna konuşmasının devamında ailelerinden ilk defa ayrı kalan, kendi hayatını devam ettirmede ilk defa sorumlu olan öğrenci gruplarının; sorumluluk alma düzeyinin artması, ortam değişikliği ve ne yapacağını bilememe gibi dış etkenlerden dolayı depresyon ile karşılaşma sıklığının daha fazla olduğunu belirtti.
Günün diğer etkinliğinde ise KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri Ahmet Yıldırım, Durmuş Ali Altundal ve Emin Özünal tarafından ‘Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımız’ konulu sunum gerçekleştirildi.
Yıldırım, Altundal ve Özünal tarafından dinleyicilere gıda katkı maddesinin tanımı ve kullanım amaçları, gıda katkı maddeleri ve sağlığımız, E kodu, E koduna göre gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, bir yılda tükettiğimiz gıda maddesi miktarı, gıda katkı maddelerinin insan sağlığı üzerine etkileri, ülkemizde varolan gıda katkı maddesi yönetmeliği, halk sağlığında tüketicilerin bilinçlendirilmesi, ürünlerdeki içeriklerinin incelenmesi ve yorumlanması konularında bilgiler verildi.
Gıda katkı maddelerini 'kendi gıda olmayan, ancak uygulanan işlem gereği gıdalara zorunlu olarak katılan maddeler' olarak tanımlayan Yıldırım, Altundal ve Özünal gıda katkı maddelerine verilen E kodunun Türkiye’nin de dahil olduğu 180 ülke tarafından kullanıldığını belirttiler. Normal bir gıda maddesi ambalajında 'içindekiler, net miktarı, firma adı, üretildiği yer, son tüketim tarihi' gibi bilgilerin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığından alınmış olan üretim izni tarih ve sayısının bulunması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, Altundal ve Özünal istenmeyen bir durumla karşılasan tüketicilerin Alo 174 Gıda Hattını aramaları gerektiğini belirttiler.
Okunma Sayısı: 52