Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KARAMAN SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde 20-22 Haziran 2019 tarihlerinde düzenlenen ‘Sosyal ve Beşeri Bilimler temalı Karaman Sempozyumu’ sona erdi.

Karaman’ın il oluşunun 30'uncu yıl dönümü nedeniyle Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen sempozyum, kapanış ve değerlendirme toplantısının ardından tamamlandı. İl ve üniversite protokolü, bilim insanları, araştırmacılar ve davetlilerin katılımıyla 140 farklı bildirinin sunulduğu sempozyumda Karaman’a ilişkin birçok konu aydınlığa kavuşturuldu.

Sempozyum süresince “Karaman ekonomisinin rekabet gücü, rapor ve analizlere göre Karaman, Karaman’da kentleşme ve marka kent değerleri, Karaman’ın kentsel dokusu, il olma süreci, yerel kalkınmada kalkınma ajansları ve idarelerinin rolü, belediye hizmetleri, Karaman’da yerel tarih araştırmaları ve yerel tarihçiler, terekelere göre Karaman’da sosyal ve ekonomik hayat, Arap basınında Karaman, Karaman'da antik kırsal yerleşimler, Karamanoğlu Mehmet Bey’de dil, kimlik ve ulus bilinci, Karaman efsaneleri, Karaman medreseleri, Karaman kaya üstü resimleri ve keçi sembolizmi, imge sembol bağlamında Karaman kent heykelleri, Karaman’da Beylikler dönemi süsleme öğeleri, Karamanoğulları döneminde imaretler, Konya'daki Karamanoğlu Beyliği eserleri, Karaman ili ağız sözlüğünde hayvan adları, Aynî divanında atasözleri ve deyimler, Karaman il merkezinin İslam şehri teorisi çerçevesinde değerlendirilmesi, Karaman Evleri’nin mekân kurgusu, Karaman yöresi geleneksel el dokuma halıları, Karaman mutfak kültürü ve yemekleri, geçmişten günümüze Karaman mutfaklarında uygulanan muhafaza teknikleri, gastronomi turizmi açısından Karaman'daki batırık, gıymaca ve etliekmek üzerine araştırmalar, Karamanlılık kimliği üzerine çözümlemeler” gibi farklı konu başlıkları ele alındı.  

Sempozyumun kapanış oturumunda değerlendirmelerde bulunan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal şunları söyledi: “Sempozyumda iki gün boyunca yüzde 90 gerçekleşme sağlanarak 140 bildiri sunuldu. Katılımın çok yüksek olduğu güzel bir sempozyum oldu. Sempozyumun düzenlenmesinde katkı sağlayan, destek veren ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

“Olağanüstü güzel bir sempozyum oldu”

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Kurt ise olağanüstü güzel bir sempozyum olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Sempozyum süresince sunulan bildirilerden uygulanabilirliği olan ve Karaman’a sosyolojik ve ekonomik anlamda katkı sağlayacak olanlar ayrıntılı olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca üniversitenin kampüsü ve binaları çok hızlı bir şekilde gelişmiş ve çok güzel görünüyor. Kampüs içerisinde bir botanik bahçesi oluşturulmalı ve öğrencilerin faydalanması için levhalarla bilgileri yazılmalıdır. Hem öğrenciler için hem de Karaman için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyorum.”

“Karaman’a ışık tutacak çok ciddi ürünler ortaya çıktı”

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Duran, “Sanat tarihi konusunda 40’a yakın bildiri vardı. Karaman’a ışık tutacak çok ciddi ürünler ortaya çıktı. Sempozyum fedakarlık işi ve bilim aşkı çok başka bir aşk. Bundan sonra da bu aşkla bilgi şölenleri düzenlemeye devam edelim. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine ev sahiplikleri için çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Geniş katılımlı, alana katkı sağlayan ve nitelikli bildirilerin sunulduğu güzel bir sempozyumdu”

Tarih alanında sunulan bildiriler hakkında değerlendirmelerde bulunan KMÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mercan, “Tarihle ilgili 67 bildiri sunuldu. Karaman şehri özelinde mikro olduğu kadar geçmişten günümüze Karaman coğrafyasını içine alan bildiriler olduğunu gördük. Geniş katılımlı, alana katkı sağlayan ve nitelikli bildirilerin sunulduğu güzel bir sempozyum oldu. Sempozyum sürecince herkes büyük bir özveri ile çalıştı. Herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Dalkılıç ise üniversitenin gelişimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ilerleyen dönemlerde düzenlenecek olan sempozyumlar hakkında önerilerde bulundu ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Ufuk açan, düşünmemizi sağlayan bildiriler vardı”

KMÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Nebi Uysal da Karaman’ın böyle bir bilgi şölenine ihtiyacı olduğunu belirterek, “Düzenlenen bu sempozyum Karaman’daki büyük bir boşluğu doldurdu. 140 bildiri içerisinde Türk Dili ve Edebiyatı hakkında ufuk açan, düşünmemizi sağlayan 17 bildiri vardı ve hepsi çok güzeldi. Türk tarihinde her şehrin dile getirilecek özellikleri olduğu gibi Karaman hakkında da söylenecek çok şey var. Bu bağlamda Mevlana, Mevlevilik, Dede Korkut Hikayeleri ve Karamanlı aşıklar başta olmak üzere sayıca az ama nitelikli bildiriler vardı. Düşünen ve uygulayan herkese çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Kapanış oturumu, değerlendirme konuşmalarının ardından teşekkür belgesi ve plaket takdimi ile tamamlandı.

Sosyal ve Beşeri Bilimler temalı Karaman Sempozyumu, Karaman’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin gezilmesiyle sona erdi.

                                                     

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 46