Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu ile Uluslararası İlişkiler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Cinekritik’ etkinlik düzenlendi. "Karadziviç’in İki Yüzü" adlı belgeselin konu alındığı etkinliğe üniversite personelinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinlikte ilk olarak ‘Bosna Kasabı’ lakabıyla bilinen ve Bosna Savaşı’nda işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı hakkında dava açılan Radovan Karadziç’in kaçışından yakalanışına kadar olan süreci anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin ardından ise Doç. Dr. Sefa Usta ile Dr. Öğr. Üyesi Yiğit Anıl Güzelipek belgeselin kritiğini yaparak belgesel hakkında yorumlamalarda bulundular.
İlgi ve alakaları için öğrencilere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Sefa Usta, belgeselin teknik açıdan değerlendirildiğinde keyifli gözüktüğünü fakat içerik bakımından katliam ve soykırım içeren konusu ile buruk bir belgesel olduğunu belirterek, “Radovan Karadziç çift kişilik ve farklı özellikleri olan bir devlet adamıydı. Bu bozuklukların savaş dolayısıyla olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Yiğit Anıl Güzelipek ise Bosna Savaşı’nda yaşananlar hakkında bilgiler paylaşarak şunları söyledi: “Yugoslavya İç Savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında yalnızca birkaç gün içinde 8 bini aşkın Müslüman erkek Bosnalı Sırplar tarafından katledildi. 24 yıl önce insan hayalini zorlayacak kadar kötü görüntüler izledik. Küçük bir çocuğun annesine ‘çocukları küçük kurşunlarla mı öldürüyorlar anne’ sorusu orada yaşanan katliamın en üzücü örneklerinden birisidir. Bu cümle aslında bütün insanlığa verilmiş bir mesajdır. Orada bulunduğum dönemde Karadziviç’in sıklıkla gittiği kafe hariç bütün mekânlarda bulundum ve oraları görme fırsatım oldu. Aslında izlemiş olduğunuz belgesel Yugoslavya’nın çöküş hikayesidir ve bu katliamın emrini veren kişi de Radovan Karadziç’dir. Soykırım yapanların ortak yönleri ise hiç pişmanlık duymamalarıdır.”
Etkinlik, öğrencilerin belgeselle ilgili yorumlarının ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 44