Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Ortopedik Cerrahinin Gereksinimleri’ konulu konferans düzenlendi. Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru İbrahim Tülüce’nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyi çok sayıda öğrenci ilgiyle takip etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Öğr. Gör. Ali Ceylan sağlık alanında faydalı bilgilerin paylaşılacağı konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“Cerrahi uygulama, ileri evredeki hastalar için uygulanır”
Açılış konuşmasının ardından Op. Dr. İbrahim Tülüce, ortopedik cerrahi ile ilgili yaşanan gelişmeleri öğrencilerle paylaşarak merak edilen soruları yanıtladı. Osteoartrit tedavi yolları, farmakolojik tedaviler, cerrahi işlem yapılabilecek hastalar ve klinik değerlendirme gibi kavramlar üzerine bilgilendirmelerde bulunan Op. Dr. Tülüce konuşmasını şöyle sürdürdü: “Osteoartrit, genellikle yaşlılarda bulunur. Kemiğin dejenerasyonu sonucu gelişen, esas ağrıyı dizde hissettiren eklem ağrısıdır. Tedavisi; ağrıyı azaltmak, ağrıyı ortadan kaldırmak, kas gücünü egzersizlerle kazandırabilmek ve düzenli kas güçlendirme egzersizi yapmaktır. İleri evredeki dizini bükemeyen ve yürümekte zorluk çeken hastalara ise cerrahi uygulama yapılır.”
“Ön çapraz bağ yırtılmalarının yüzde 60’ı erkeklerde görülür”
Sporcularda sıkça görülen yaralanmalara da değinen Op. Dr. Tülüce, ön çapraz bağı yaralanmalarının sporcularda çok fazla görüldüğünü ve bu yaralanmaların görüldüğü bireylerin yüzde 60’ının erkek ve 27 yaş civarında olduğunu söyledi. Klinik değerlendirmesi hakkında da bilgilerini aktaran Op. Dr. Tülüce konuşmasına şöyle devam etti: “Dizde yaralanma sonrası şiddetli ağrı ve şişlik, hareket etmede güçlük görülür. Cerrahi öncesi dizdeki ağrının hafiflemesi gerekir. Kopan bağı yerine koyduktan sonra üç aylık bir istirahat sonrası fizik tedaviye başlanır. Tekrar sportif faaliyetlere başlama, altı veya dokuz aylık bir süreç gerektirir.”
“Kırıklarda onarım dönemi 40 gündür”
Op. Dr. Tülüce son olarak günlük yaşantımızda her an karşılaşabileceğimiz kırıklar ile ilgili de anlatımda bulunarak, “Kırıklar vücudun ani hareketlerle sert zemine çarpması sonucu oluşan hasarlardır. Kırık tipleri; kopma kırık, parçalı kırık, spiral kırık olarak üçe ayrılır. Kırık derecesine göre ise tam kırık, orta kırık, çatlak, çökme kırığı ve çocuklardaki yeşil ağaç kırığı diye sınıflandırabiliriz. Kırık tedavileri acil serviste yapılır. Öncelikle cerrahi bir ortam gerektirmeyen dış tespit ve iç tespit tedavileri uygulanır. Kırıklarda onarım dönemi kırk gündür. Ortalama bir kırık vakasında cerrahi işlemlerden sonra dört veya altı hafta içinde düzelme görülür.” dedi.
Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 50