Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından "Mahsul Koruma İçin Gelişmiş Çok Fonksiyonlu Bakterisitler: Çevrede Cu (Bakır) Pestisit Ayak İzini Azaltmak İçin Yeni Bir Strateji" adında bilimsel bir seminer programı düzenlendi.
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen seminere Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya Teknolojisi Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Ali Özcan konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasına özgeçmişi hakkında bilgi aktararak başlayan Dr. Özcan, doktora eğitimi süresince yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler vererek şunları söyledi: "Çalışmalarım ülkemizde de gün geçtikçe büyüyen bir sorun olan antibiyotik ve bakır ayak izini azaltmayı amaçlamaktadır. Özellikle bakır metali içeren zirai ürünler; tarım alanında mantar ve bakteri hastalıklarının kontrolünde ve ürün verimini arttırmak için onlarca yıldır yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak bakır metalinin yaygın uygulamalarından dolayı bakır konsantrasyonu toprakta toksik seviyelere ulaşmaktadır. Bunun sonucu olarak topraktaki faydalı mikrobiyomlara zarar vermekte, akarsulara karışarak insan sağlığını da tehdit etmektedir. Çalışmalarım nano teknoloji kullanarak bitki patojenlerine karşı etkili, çok düşük konsantrasyonda ve bitki verimini arttıracak nanopartiküller geliştirmek üzerinedir. Geliştirdiğim kimyasallar hem laboratuar ortamında hem de sahada konvansiyonel ürünlere kıyasla test edilmiştir. Bu çalışmalar, ülkemizin üretimde dünyadaki lider ülkelerden olduğu domates ve narenciye ağaçlarında yaygın şekilde görülen bitki hastalıklarının kontrolünde çok üstün etki göstermiştir. Doktora süresi boyunca yapmış olduğum çalışmalara üniversitemizin Organik Tarım Programı öğrencileri, çiftçilerimiz ve üreticiler ile koordineli şekilde devam edip bölgemizdeki elma, kiraz ve narenciye üretimini tehdit eden hastalıklara çözüm bulmayı amaçlamaktayım." dedi.
Seminer öğrencilerin merak ettikleri soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 74