Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri bu yıl 22-27 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’te 3'üncüsü düzenlenecek olan Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne iddialı hazırlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde KMÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan takımların hazırladığı üç proje yarışmanın ön elemesini geçerken son olarak yine Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu İbn-i Sina Mühendislik Takımı da sağlık alanındaki projeleri ile yarışmanın ön elemesini geçmeyi başardı.
KMÜ’nün Teknofest’e gönderdiği dördüncü proje olan ‘Android Tabanlı Akıllı Saatler için Kan Basıncı Ölçen Uygulama Tasarımı’ isimli proje, KMÜ’yü Sağlık ve İlk Yardım Kategorisinde temsil edecek. İbn-i Sina Takımı, sürekli tansiyon takibi yapılması gereken hastalar için büyük kolaylıklar sağlamayı öngören projeleri ile olası risk durumu ortaya çıktığında gerekli yerlere bilgi göndererek hastanın hayati tehlikesinin en aza indirgenmesini amaçlıyor. Sağlık teknolojileri alanına katkıda bulunacak proje, insanların düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasına destek olmayı hedefliyor.
“Tansiyon hastalarının hayati tehlikelerini en aza indirmeyi amaçlıyoruz”
İbn-i Sina takım kaptanı, proje danışmanı ve aynı zamanda doktora öğrencisi olan Öğretim Görevlisi Ömer Pektaş proje ile ilgili şunları söyledi: “Dünya genelinde milyarlarca tansiyon hastası, ani tansiyon yükselmesi veya düşmesi ile kalp krizi, felç, kalp yetmezliği gibi komplikasyon neticesinde erken yaşta ölebiliyor. Bu proje ile düzenli olarak bu risk grubundaki hastaların tansiyonları izlenerek, olası bir risk durumu ortaya çıktığında bunu gerekli yerlere bildirecek bir uygulama ortaya çıkarmayı ve hastanın hayati tehlikesini en aza indirgemeyi amaçlıyoruz.”
“Yerli ve milli sağlık teknolojileri geliştirmemiz gerekiyor”
Projenin akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ünal ise “Halihazırda içerisinde bulunduğumuz koronavirüs pandemisi, bir kez daha diğer alanlarda olduğu gibi sağlık teknolojileri alanında da dışa bağımlılığımızı azaltarak yerli ve milli sağlık teknolojileri geliştirmemizin önemini gözler önüne sermiştir. Bu bağlamda, sağlık alanında sıklıkla karşılaşılan tansiyon hastalarının tansiyonlarının otomatik olarak düzenli bir şekilde ölçülüp denetlenmesi sorununa akılcı ve pratik bir çözüm üretmek üzere bir araya gelmiş olan disiplinlerarası öğrenci takımımız yüksek bir puan ile ön elemeyi geçmiş ve bu yarışmada iddialı olduklarını göstermiştir. Takımın finale kalacağına gönülden inanıyorum.” dedi.
KMÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Ersun Erol ve Fatih Söylemez ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Onur Yurt’un oluşturduğu takımın kaptanlığını ve proje danışmanlığını Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü Öğr. Gör. Ömer Pektaş, akademik danışmanlığını ise Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ünal üstleniyor. Projeye ayrıca KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Üner, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oktay Talaz, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kayabaşı, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Eldem, PTTO Kurum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Selami Balcı ve KÜSİ Karaman İl Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Kadir Sabancı da destek veriyor.
Okunma Sayısı: 20