Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN AKILLI MODÜLER SENSÖR PROJESİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu ve kendilerine KAMS (KMÜ Akıllı Modüler Sensör) adını veren takım Türkiye’nin en büyük teknoloji yarışmalarından Teknofest’e gönderdikleri HMS (Hybrid-Modular-Sensors) EasyLife projesi ile yarışmanın ön elemesini geçmeyi başardı.

22-27 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’te 3’üncüsü düzenlenecek olan Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin Çevre ve Enerji Teknolojileri kategorisinde KMÜ’yü temsil edecek olan proje; yaşamı kolaylaştırmak, zamandan tasarruf edebilmek ve verimi artırabilmek adına çevremizi ve etrafımızdaki nesneleri akıllı hale getirmeyi amaçlıyor.

Takım kaptanlığını Gencay Kete’nin yaptığı ve Kete’nin yanı sıra Hamza Çelik, Doğan Ay, İsmet Arslan, Eren Korkmaz, Bekir Dörttepe ile Furkan İmamoğlu’dan oluşan KAMS takımının akademik danışmanlığını ise Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Eldem ve Arş. Gör. Ali Bircan yapıyor. Yarışmanın iddialı projeleri arasında yer alan çalışmaya KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Üner de destek veriyor.

Takım kaptanı Gencay Kete proje ile ilgili şunları söyledi: “Projemiz, hali hazırda bulunan her türlü sensörün kendi arasında iletişim kurabilmesini ve sürekli haberleşip kullanıcıya gerekli istatiksel verileri çıkararak bu sonuçların web ara yüzü ile takip edilmesini amaçlıyor. Bu şekilde hem aksiyonlar değerlendirilebilecek hem de kişisel verilerin korunması kapsamında bu veriler saklanıp geri dönüt olarak izlenebilecek. Proje aynı zamanda kullanıcıya, nesneyi veya nesneleri anlık kontrol edebilme veya nesnelerin otonom şekilde kontrol edilebilmesini sağlayacaktır. Örneğin projemiz ile, seralarda akıllılaştırdığımız sensörler sayesinde anlık olarak nem oranları, su ve ışık ihtiyacı kontrol edilerek kullanıcıya web ara yüzü ile sunulacak. Projemizin modülerliği sayesinde her türlü alanda (akıllı bahçeler, evler, nesneler) bu sistemi kurmayı hedefliyoruz. Çünkü geliştirdiğimiz akıllı modüler sensör, çevrede her türlü cihaza entegre edilebilecek bir proje. İnsanlık yararına kullanılacak bu proje ile, yakın gelecekte daha iyi hissedeceğimiz Endüstri 4.0’ın karşılıklı çalışabilirlik, modülerlik, otonom olma, sanallaştırma, gerçek zamanlı çalışma gibi akıllı ürün ve üretimle ilgili süreçlerine katkı sunmuş olacağız.”

 

Okunma Sayısı: 73