Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

REKTÖR AKGÜL, YÖK 2020-2021 AKADEMİK YIL AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın yanı sıra bakanlar, büyükelçiler, YÖK üyeleri, üniversite rektörleri, devlet protokolü ve YÖK 100/2000 doktora projesinde eğitim gören öğrenciler katıldı.

Törende ilk olarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Orkestrası tarafından müzik dinletisi yapıldı. Ardından 'Yükseköğretim' başlıklı Türk yükseköğretiminin gelişimini ve şu anki mevcut durumunu anlatan video gösterimi gerçekleştirildi.

Akademik Yıl Açılış Töreni'nde YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma gerçekleştirdi.

Dijital Dönüşüm, Üniversite Çeşitliliği ve 100 Öncelikli Alan

YÖK Başkanı Saraç, dünya genelindeki salgın nedeni ile zor zamanlar geçirilen bu günlerde, gerçekleştirilen törenin herkesin çalışma azmini güçlendirdiğinin altını çizerek, "Bilim hayatımızı çeşitlilik, misyon farklılaşması, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar, hedef odaklı uluslararasılaşma, açık bilim-açık erişim, dijital dönüşüm, kritik teknolojiler gibi kavramlar etrafında yeniden yapılandıran, sistemi dönüştüren ve bu esnada eylem içinde kendisi de dönüşen bir YÖK var ve biz buna Yeni YÖK diyoruz. Yeni YÖK olarak, ülkemizde onlarca yıldır bir ihtiyaç olarak dillendirilen üniversite çeşitliliğini Türk yükseköğretim sistemine kazandırdık. Yükseköğretim sistemimizde artık tek tip üniversitenin yerine araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, tematik üniversiteler ve mesleki eğitim ağırlıklı üniversiteler bulunuyor. Milli kalkınma hedeflerine ancak nitelikli insan gücü ile ulaşılabileceği düşüncesinden hareketle bir Türkiye projesi olan YÖK 100/2000 Doktora Projesini başlattık. Ülkemizin kalkınma hedefleri için belirlenen 100 öncelikli alanda bilim insanı yetiştirme amacı taşıyan ve kurgusu itibariyle dünyada bir örneği bulunmayan ulusal çapta bu doktora projesindeki öğrenci sayısı 5 bini aştı." dedi.

Yüz Yüze Eğitim, Yeni Üniversiteler ve YÖK Anadolu Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasına yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını dileyerek başladı. Erdoğan, koronavirüs salgını sebebiyle bir hayli zor şartlarda yürütülüyor olsa bile akademik eğitimin kesintisiz devam etmesinin önemli olduğunu belirtti. Uzaktan eğitim tecrübesinin değerli olmakla birlikte örgün eğitimin yerini tutmayacağını vurgulayan Erdoğan, "İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim-öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim-öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Bugün ülkede faaliyet gösteren toplam 207 kamu ve vakıf üniversitesinin, 176 bin akademik personeliyle 8 milyon 267 bin öğrenciye eğitim-öğretim verdiğini belirten Erdoğan, üniversitelerin kontenjanlarının artmasının, giriş sınavlarındaki yığılmanın önüne geçtiğini dile getirdi.

Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan YÖK Anadolu Projesi'ne de değinen Erdoğan, "Bu çalışma, Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesini hedefliyor. Böylece gelişmiş üniversitelerimizin altyapısı, yetişmiş akademik kadrosu ve birikimi, Anadolu'daki henüz yolun başında olan üniversitelerimizin istifadesine açılmış olacaktır. Aynı şekilde, eşleşme yapılan üniversitenin öğrencileri diğer üniversitenin programlarına iştirak edebilecektir. İnşallah bu programı, bu akademik yılın ikinci döneminden itibaren hayata geçiriyoruz." dedi.

Salgın döneminde öne çıkan bir başka adımın da YÖK Sanal Laboratuvar Projesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu projeyle fen, mühendislik, eczacılık gibi fakültelerin programlarında yer alan genel kimya ve fizik laboratuvarı dersleri sanal ortamda verilebilecektir. İlk olarak Dijital Dönüşüm Projesinde yer alan 24 üniversitede başlayacak bu çalışmadan 15 bin öğrenci faydalanabilecek. Tüm bu yeniliklerin şimdiden ülkemize, milletimize, özellikle de üniversitelerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Açılış konuşmalarının ardından “YÖK 2020 Üstün Başarı Ödülleri” verildi. Sosyal ve Beşeri Bilimler, Fen ve Mühendislik Bilimleri ile Sağlık Bilimleri kategorilerinde bireysel ödüller; Yerel Kalkınmaya Katkı, Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Uluslararası İşbirliği k​ategorilerinde ise kurumsal ödüller sahiplerini buldu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Melikşah Arslan da Sosyal ve Beşeri Bilimler dalında Yılın Doktora Tezi ödülüne layık bulundu. Arslan, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

2020-2021 Akademik Yılı Açılış Töreni, YÖK Üstün Başarı Ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.

         

 

Okunma Sayısı: 34