Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ'nün BİLİMSEL DERGİLERİ YENİ SAYILARIYLA OKURLARLA BULUŞTU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) farklı akademik disiplinlerde yayın hayatına devam eden bilimsel dergileri yeni sayılarıyla okurlarla buluştu.

Üniversitenin yılda iki defa çıkardığı ve güncel gelişmelere yer verilen KMÜ Bizbize Türkçe adlı dergisinin yanı sıra edebiyattan sosyal ve ekonomik araştırmalara, çeviribilimden eğitim bilimlerine, sosyal bilimlerden doğa ve mühendislik bilimlerine kadar farklı alanlarda hazırlanan bilimsel dergileri zengin içerikleriyle bilim camiasına hizmet vermeye devam ediyor.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin ilk bilimsel dergisi olan Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2005 yılında Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi adıyla yayın hayatına başlarken 2008 yılından beri Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi (KMUSEKAD) adıyla yayın hayatına devam ediyor. KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından hazırlanan KMUSEKAD iktisat, işletme, maliye, çalışma ekonomisi, ekonometri, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyal hizmetler, uluslararası ticaret, lojistik ve benzeri alanlarda, kuramsal veya özgün araştırmaya dayanan makaleleri yayımlıyor. Haziran ve aralık olmak üzere yılda iki kez yayımlanan dergi yeni sayısını bilim camiasının dikkatine sundu.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül'ün göreve geldiği 2017 yılından bu yana Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde beş yeni bilimsel dergi daha okurlara merhaba dedi. Üniversitede 2018 yılında Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi (KUSAD) ile Edebiyat Fakültesi Dergisi (EFAD) yayın hayatına başlarken 2019 yılında Uluslararası Karamanoğlu Mehmetbey Eğitim Araştırmaları Dergisi (IJKER), Uluslararası Filoloji ve Çeviribilim Dergisi ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dergisi çıkmaya başladı.

Sosyal bilimlerin her alanında akademik makalelere yer veren KMÜ Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi (KUSAD), yılda bir kez olmak üzere 2018 ve 2019 yıllarında yayımlanırken içeriğini daraltma kararı alarak yayın hayatına son verdi. KUSAD'ın yerine üniversitede 2019 yılında Uluslararası Filoloji ve Çeviribilim Dergisi kurularak dil, dilbilim, edebiyat, çeviri, halk bilim, karşılaştırmalı edebiyat, teorik ve kuramsal temelli araştırma-inceleme çalışmalarına yer vermeye devam ediyor. Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde yılda iki defa yayımlanan derginin son sayısı 30 Aralık 2020 tarihinde yayımlandı.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Dergisi (EFAD), 2018 yılından bu yana Edebiyat Fakültesi bünyesinde yılda iki kez yayımlanıyor. EFAD, sosyal ve beşeri bilimler alanında son gelişmeleri ve yenilikleri yansıtan, bilimsel konu ve sorunları irdeleyen ve bu konularda çözüm önerileri getiren özgün, ulusal ve uluslararası araştırma makalelerini yayımlayan hakemli ulusal akademik bir dergi. EFAD'ın son sayısı 15 Aralık 2020 tarihinde akademik çevrelerin ilgisine sunuldu.

2018 yılında kurularak 2019 yılında ilk sayısı çıkan Uluslararası Karamanoğlu Mehmetbey Eğitim Araştırmaları Dergisi (IJKER), eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme temel alanında güncel, nitelikli, özgün bilimsel araştırmalara yer veriyor. Yılda iki kez yayımlanan derginin temel amacı tüm eğitim kademelerine yönelik eğitsel ihtiyaçları tespit etmek, güncel sorunları saptayarak çözüm önerileri geliştirmek ve eğitim paydaşlarının ilgili alandaki gelişimlerini desteklemek. Uluslararası hakemli bir dergi olan IJKER, Scientific Indexing Services (SIS), The Directory of Research Journal Indexing (DRJI) ve ASOS Indeks veri tabanlarında dizinleniyor. Derginin son sayısı aralık ayı içerisinde yayımlandı.

2019 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayın hayatına başlayan KMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dergisi (KMUJENS) uluslararası akademik ve hakemli online bir dergi. 2020 yılı aralık ayı içerisinde yeni sayısı çıkan dergide fizik, matematik, mühendislik ve sağlık gibi çeşitli alanlardaki bilimsel makalelere yer veriliyor.

     

 

Okunma Sayısı: 111