2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı etkinlikleri kapsamında İsmail Hacı Tekkesi'ne ziyaret gerçekleştirilerek Tekke'de musiki dinletisi icra edildi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü himayesinde Edebiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin desteğiyle gerçekleştirilen programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ve eşi Mürşide Ak, Karamanlı iş insanları Ali Rıza Duru ve Mehmet Emin Duru, üniversite öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
Programda ilk olarak Rektör Namık Ak ve davetliler, İsmail Hacı'nın türbesini ziyaret ederek kendisinin ve Yunus Emre'nin ruhuna fatiha bağışladılar; ardından İsmail Hacı Tekkesi'nin bölümlerini gezerek Tekke hakkında Av. Arb. Ömer Karayumak ve KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’dan bilgi aldılar.
Karayumak, halk arasında Âşık Öreni olarak da bilinen zaviyenin 2000’li yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla restore edilerek kalıntıları üzerine küçük bir etnografik müze meydana getirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Muşmal ise zaviyenin bölümleri ve kullanım alanları hakkında ayrıntıları paylaşarak şunları söyledi: “Zaviye içerisinde mutfak, kiler, oturulan genişçe bir salon, tarım aletlerinin bulunduğu bir oda, dinlenme bölümleri ve daha sakin bir köşede ibadethane gibi kısımlar yer almaktadır. Bu kısımlar eski dönemlerde tarımda, hayvancılıkta ve günlük yaşamda kullanılan bazı araç-gereç ile süslenmiştir. Zaviyenin aşağı kısmında dikkat çeken en önemli kalıntılar koyunların barındırıldığı ağıl ve gölgeliklerdir. Yine zaviyeden bu ağıllara inen tarafta soğuk su korunağı veya soğuk alan olarak kullanılan bazı obruk ve sarnıç kalıntıları yer almaktadır. Özellikle zaviyenin karşısında yer alan ören kalıntısı benzeri taşlar dikkat çekmektedir. Bu taraflarda bazı mezar taşları da yer almakla birlikte biraz daha ileride küçük bir kulübe şeklinde olan İsmail Hacı Türbesi bulunmaktadır.”
İsmail Hacı Tekkesi hakkında bilgilendirmenin ardından Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından oluşturulan Musiki Topluluğu tarafından tasavvuf musikisi gerçekleştirildi. Bendir'de Prof. Dr. Gizem Saygılı, ud ve vokalde Arş. Gör. Beytullah Çetin, vokalde Arş. Gör. Abdulmuttalip Çalışkan, ney'de Şükrü Arıkan ve Zekeriya Boray, kanun'da Emre Gültekin'den oluşan ekip, güfteleri Yunus Emre’ye ait rast, uşşak, hüseyni ve hicaz makamlarında bestelenmiş ilahileri icra etti.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasıyla devam eden program, Tekke çevresinde yapılan incelemeler ve istişarelerin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 104