Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın, güneş enerjisi sistemleriyle ilgili yaptığı çalışmalarla hem TÜBİTAK hem de BAGEP tarafından ödüllendirildi.
TÜBİTAK’tan 1.346.520,00 TL Hibe Desteği
Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın, ilk olarak ‘Büyük Ölçekli ve Tüm Katmanları Yazdırılabilir Perovskite Güneş Modüllerinin Üretimi’ başlıklı projesi ile TÜBİTAK 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında 1.346.520,00 TL tutarında araştırma desteği almaya hak kazandı.
TÜBİTAK tarafından ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik, önemli bir keşif veya buluş yapma potansiyeli olan, alanında önemli boşlukları giderebilme ve araştırmacılara yeni bir bakış açısı kazandırabilme fırsatı sunan projelere verilen destekten yararlanan Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın, projenin öneminden söz etti.
Enerji Alanında Önemli Çalışma
Bir güneş ülkesi olan Türkiye’nin, kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal etmesi ve ülke olarak kullandığımız enerjinin yüzde 88'inin ekolojik dengeyi tehdit eden ve iklim krizini tetikleyen fosil yakıtlara dayanıyor olmasının güneş enerjisi alanında sürdürülebilir politikalar izlenmesi gerekliliğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Akın, "Akademik dünyanın yoğun olarak çalıştığı ve büyük yatırımlar yaptığı perovskite aygıt teknolojisi alanında ülkemizde de modül üretimine yönelik çalışmaların desteklenmesinin hem kalkınmamızda hem de küresel ölçütleri yakalamamız aşamasında ciddi bir güç unsuru oluşturacağı kanaatindeyim." dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın, projesi ile ilgili ayrıntıları şöyle paylaştı: “Projemiz güneş enerjisi sistemleriyle ilgili olup proje kapsamında yüksek maliyet gerektiren vakum sistemlerine ihtiyaç duymadan tüm tabakaları dış ortamda yazdırılabilir büyük ölçekli perovskite modül üretimi gerçekleştirilecektir. Hem hücre mimarisi açısından hem de üretim süreci bakımından önemli özgünlükler ve yenilikçi yaklaşımlar taşıyan bu çalışmada büyük ölçekli modüllerin üretilecek olması, önerilen projenin sadece bilimsel açıdan değil endüstriyel anlamda da ciddi bir katma değer taşıdığını göstermektedir. Ayrıca endüstriyel üretim için uygulanabilir yöntemlerin kullanılacağı projede optimizasyon sonucunda elde edilen en başarılı tasarım, esnek yüzeylere büyütülerek, giyilebilir güneş hücrelerinin üretimi de gerçekleştirilecektir. Bunun yanı sıra proje kapsamında üç doktora öğrencisine de aylık 4.500 TL burs desteği sağlanacaktır.”
BAGEP’ten Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü
Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın ayrıca Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) tarafından Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında ödüle layık bulundu.
Bilim Akademisi tarafından üstün başarılı genç bilim insanlarının belirlenmesi, ödüllendirilmesi ve yeni araştırmalar için desteklenmesi amacıyla 2013 yılından bu yana yapılan değerlendirmelerde bugüne kadar 317 bilim insanı ödül aldı. 2021 yılında ise yapılan değerlendirmeler sonucunda KMÜ’lü Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın da 42 bilim insanı arasına girmeyi başardı.
KMÜ’lü Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın, Perovskite Güneş Hücreleri konusunda yaptığı yayınlar ve projelerle alanlarında en parlak bilim insanları arasında yer almayı başarırken Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin yer aldığı listeye bu yıl KMÜ’nün de ismini yazdırdı.
Türkiye'nin en önemli ödüllerinden biri olan BAGEP-2021 Bilim Ödülü'ne layık görülen KMÜ’lü Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın’a araştırmalarını desteklemek amacıyla iki yıl süreyle toplam 40.000 TL destek verilecek.
Okunma Sayısı: 52