Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından "2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında hazırlanan Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı program devam ediyor.
Koordinatörlüğünü Muhammet Ali Orak'ın yaptığı programın bu haftaki konuğu Rektörlük Türk Dili Bölümünden Öğr. Gör. Mestan Karabacak oldu. Öğr. Gör. Karabacak, programda Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe hassasiyeti, Yunus Emre'nin Türkçe için önemi, Karaman'da Türk Dil Bayramı kutlamaları gibi konulara değindi.
Türk Dil Bayramı Kutlamaları
Öğr. Gör. Karabacak, Türkçenin önemi ve Dil Bayramı kutlamalarından söz ederek "Cumhuriyet döneminden beri Türk Dil Bayramı kutlanıyor. Oğuzlar 11. yüzyıl ile 13. yüzyıl arasında Anadolu'ya yerleşti. Eski Anadolu Türkçesi 13. yüzyılın başından 15. yüzyıl sonlarına kadar olan dönemi içine alıyor. 16. yüzyılın başından 20. yüzyıla kadar Osmanlı Türkçesi hakimdi. 20. yüzyıldan itibaren ise Türkiye Türkçesi konuşulmaya başlandı. 20. yüzyılın başında Türkçe sadeleştirilerek yazı dili olma mücadelesi verildi. Yazarlar yazılarında pırıl pırıl Türkçe kullandılar ve 1932 yılında Atatürk'ün talimatı üzerine Türk Dil Kurultayı'nın açılmasıyla Dil Bayramı kutlanmaya başlandı. Karaman'da ise Türk Dil Bayramı, 1961 yılından beri kutlanıyor. Karaman'ın önde gelen kişileri bir araya gelerek Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanına sahip çıktılar ve Yunus Emre'nin de Karamanlı olması sebebiyle 60 yıl önce Karaman'da Türk Dil Bayramı kutlanmaya başladı." dedi.
"Türkçenin aydınlık iki yüzü: Yunus Emre ve Karamanoğlu Mehmet Bey"
Öğr. Gör. Karabacak, "Türkçenin aydınlık iki yüzü Yunus Emre ve Karamanoğlu Mehmet Bey'dir. Her ikisinin harmanlandığı Karaman'da bulunuyoruz. Yunus Emre, Türkçenin resmi dil olmasında Karamanoğlu Mehmetbey ile birlikte hareket etmiş; Türkçeye çok fazla ürün vermiştir. Yunus Emre gibi bir tasavvuf önderinin bu milletin bağrından çıkması çok önemli. 13. yüzyılın sosyal, kültürel ve siyasi şartlarını ve vesikalarını göz önüne aldığımız zaman Yunus Emre'nin dilimize, şiirimize, dinimize ve tasavvufa hizmetleri çok fazladır." şeklinde konuştu.
Programda Öğr. Gör. Karabacak kendi şiir kitabından şiirler okurken Rektörlük himayelerinde kurulan Musiki Topluluğu tarafından da Yalancı Dünyaya Konup Göçenler, Candan İleri, Üryan Geldim Gene Üryan Giderim, Ela Gözlüm Ben Bu Elden Gidersem gibi eserler icra edildi.
Youtube ve Facebook'tan canlı yayınlanan program, yeni konuklarla devam edecek.
Okunma Sayısı: 41