Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü (KMÜ) Prof. Dr. Namık Ak, Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı programa konuk oldu.
Youtube üzerinden canlı yayınlanan ve KMÜ Yunus Emre ve Türkçe Yılı Koordinatörü Muhammet Ali Orak'ın yönlendiriciliğinde gerçekleştirilen programda Rektör Namık Ak, KMÜ’nün akademik ve fiziki yapısı hakkında bilgi verirken 14'üncü yıl kutlamaları konusunda da merak edilen soruları yanıtladı.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin 14'üncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen programda Rektör Namık Ak, KMÜ’nün Selçuk Üniversitesine bağlı olduğu dönemden başlayarak günümüze kadar gelinen noktayı değerlendirdi.
KMÜ'nün Gelişim Dönemleri
Rektör Namık Ak, “Temelleri 29 Mayıs 2007 yılında Karaman Meslek Yüksekokulu ile atılan KMÜ, Selçuk Üniversitesine bağlı olduğu 1987-2007 yılları arasında üç fakülte, iki yüksekokul, dört meslek yüksekokuluna sahipken Rektör Prof. Dr. Suha Aydın'ın dönemi olan 2007-2008 yılları arasında iki enstitü kazandı. Üniversitemiz, Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen döneminde yani 2008-2017 yılları arası iki dönemi kapsayan zaman dilimi içerisinde dört fakülte, iki meslek yüksekokulu, yedi uygulama ve araştırma merkezi eklenmesiyle yoluna devam etti. 2008-2017 yılları arasındaki üçüncü döneminde Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül ile bünyesine dört fakülte, bir enstitü, iki yüksekokul, bir meslek yüksekokulu ve on altı uygulama ve araştırma merkezi kazandırmıştır.” dedi.
“KMÜ ve Karaman’ı kültür ve sanat merkezi haline getireceğiz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 09 Şubat 2021 tarihinden itibaren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin dördüncü rektörü olarak göreve başlayan Prof. Dr. Namık Ak, üniversite hakkındaki projeleri ile ilgili şunları söyledi: “Eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında ilk hedefimiz; Ziraat, İletişim ve Turizm Fakültelerinin altyapısını oluşturmak. Ayrıca Tıp Fakültesi öğrencilerimizin önümüzdeki yıldan itibaren Karaman’da eğitim almalarını sağlayacak altyapı çalışmalarını tamamlamak, Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültemize en geç haziran sonuna kadar hasta kabulünü sağlamak, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültemiz bünyesinde daha fazla bölüm ve program açarak KMÜ ve Karaman’ı kültür ve sanat merkezi haline getirmek.”
“KMÜ’nün Hedefleri”
Rektör Namık Ak, üniversite ile ilgili hedefleri hakkında sözlerine şöyle devam etti: “Çevre, sağlık altyapısı, yenilenebilir enerji, tohum ıslahı, dil çalışmaları, elma araştırmaları gibi daha pek çok alanda ülkemizdeki ilk 50 üniversite arasına girmek; sonrasında ülkemizdeki araştırma üniversiteleri arasına dahil olmak, son olarak da dünyadaki ilk 500 üniversite içerisinde yer almak bilimsel ve akademik hedeflerimiz arasında. Kültürel anlamda ise KMÜ olarak bundan sonraki süreçte de öğrencilerimize, insanımıza milli ve manevi bilinç kazandırmak için çalışmayı; ayrıca tarih bilinci, dil bilinci, gelenek ve adetlerimiz, arkadaşlık, kardeşlik, komşuluk, dostluk gibi geleneklerimiz, bize ait güzelliklerimiz, muhteşem mazimizdeki güzel izlerin günümüze taşınması adına programlar yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca tarım, gıda, sanayi, ticaret, teknik, toplum, kültür, ilahiyat, düşünce, buluş, yenilik, patent gibi hayatın her alanında KMÜ'yü öncü, rehber, yönlendiren, katma değer katan saygın uluslararası üniversite seviyesinde sürekli gelişen, yenilenen, insanlığın faydasına hizmet eden önemli, aranan, tercih edilen üniversite yapmak en temel hedefimizdir.”
“Yeni Bölüm ve Programlar”
Rektör Namık Ak programın devamında 2021-2022 döneminde ilk kez öğrenci alınacak önlisans, lisans ve lisansüstü programlar ile üniviersitede yeni kurulan bölüm ve programlar hakkında da bilgi verdi. Rektör Namık Ak, “Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde Geleneksel Türk Sanatları, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda Turizm Rehberliği (Ermenek); Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Odyometri, İş ve Uğraşı Terapisi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri; Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Özel Güvenlik ve Koruma; Ermenek Uysal ve Hasan Kalan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda İlk ve Acil Yardım ile Eczane Hizmetleri; Fen Bilimleri Enstitüsünde Mekatronik Mühendisliği doktora programı 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde ilk kez öğrenci alacağımız bölüm ve programlar içerisinde.” şeklinde konuştu.
Rektör Namık Ak konuşmasının son bölümünde ise göreve geldiği günden itibaren gerçekleştirilen etkinlikler ve 14. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlamaları hakkında izleyicileri bilgilendirdi. Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında yürütülen çalışmaları da anlatan Rektör Namık Ak, başta Yunus Emre Yerleşkesi isim ve tabela çalışmaları olmak üzere Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni düzenlemek, Bizim Yunus’un Bizim Şehirleri adlı projeyi gerçekleştirmek, Yunus Emre Müzesi kurulması için çalışmalar başlatmak, kurulacak musiki korolarını Rektörlükçe desteklemek gibi 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı ile ilgili birçok projeleri olduğunu ve bunlardan bir kısmını hayata geçirdiklerini ifade etti.
“Yunus Emre’ye ve Türkçeye sahip çıkmalıyız”
Rektör Namık Ak, “Yunus Emre, Karamanlı ve gönüller sultanı; bize ahlakı ile muazzam bir ışık veriyor. Hem Yunus Emre’ye hem Türkçeye sahip çıkmalıyız. Duyarlı davranmalı, öz Türkçe konuşmalı, Yunus’un iklimi ile hemhal olup onu yaşamalı ve yaşatmalıyız. Karamanoğlu Mehmet Bey’i ve Yunus Emre’yi dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yapmalıyız. Türk bayrağının dalgalandığı her yer bizim vatanımız. Biz hoşgörü ile, severek ve sayarak, ‘bir, iri ve diri’ olup öncelikle üniversitemiz başta olmak üzere şehrimizi ve ülkemizi en ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmalıyız.” diyerek sözlerini noktaladı.
Üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından canlı yayınlanan programda ayrıca KMÜ Rektörlüğünün himayelerindeki Musiki Topluluğu tarafından Aşkın Aldı Benden Beni, İlim İlim Bilmektir, Gamzedeyim, Bir Kızıl Goncaya Benzer adlı eserler icra edildi.
Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı programın beşinci hafta konuğu KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgül olacak. Program, 31 Mayıs Pazartesi günü saat 21.00'de yine üniversitenin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanacak.
Okunma Sayısı: 68