Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından "Satır Satır İstiklal Marşı Söyleşileri" adlı söyleşi dizisinin ilki düzenlendi.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı olması ve 2021 yılının ‘Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle düzenlenen programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, üniversite personeli, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Yönlendiriciliğini Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Cahit Suci'nin yaptığı ve her hafta farklı bir konukla bir kıtanın değerlendirileceği söyleşilerin ilk hafta konuğu Yazar ve Gazeteci D. Mehmet Doğan oldu.
KMÜ SKS Youtube kanalından canlı olarak yayınlanan söyleşi programı, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak'ın açılış konuşması ile başladı.
“Şanlı bayrağımız, yurdumuzun üstünde tüten en son ocak kalıncaya kadar göğümüzde dalgalanmaya devam edecek”
Rektör Namık Ak, 05 Mart 2021 tarihinde imzalanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 2021 yılının ‘Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı’ olarak kutlanmasına karar verildiğini hatırlatarak pek çok kurum ve kuruluşun 'On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklal' temasıyla Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatmak amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlemeye devam ettiğini vurguladı.
Rektör Namık Ak, İstiklâl Marşının 12 Mart 1921 Cumartesi günü Birinci TBMM'de milletvekillerin coşkulu alkışları eşliğinde milli marş olarak kabul edildiğini ve halen aynı coşkuyla milletimiz tarafından okunmaya devam ettiğini belirterek, "Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi şanlı bayrağımız, yurdumuzun üstünde tüten en son ocak kalıncaya kadar göğümüzde dalgalanmaya devam edecek; şehit kanlarıyla sulanan ve her bir karışından şüheda fışkıran bu topraklar, Cenab-ı Allah'tan dileğimiz odur ki ilelebet Türk İslam yurdu olarak kalacaktır. Konakladığımız yerleri bize yurt yapan ecdadımızı bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyor; onların aziz hatıralarına en iyi şekilde sahip çıkmayı temenni ediyoruz. İnanıyoruz ki bu vatanın her bir evladı tıpkı bundan 100 yıl önce İstiklal Savaşında gösterdiği gibi vatan, bayrak, millet ve devlet uğruna gözünü kırpmadan canını ortaya koyacak ve şerefini her ne pahasına olursa olsun ayaklar altına aldırmayacaktır." dedi.
Rektör Namık Ak konuşmasının son bölümünde "İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı münasebetiyle KMÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Satır Satır İstiklal Marşı Söyleşileri' adlı bu programın özellikle gençlerimizde milli şuurun pekişmesine katkı sunacağına inanıyor; başta programımıza konuk olan Gazeteci Yazar D. Mehmet Doğan Beyefendi olmak üzere Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanımıza, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve bizleri böylesi önemli bir faaliyette yalnız bırakmayan değerli dinleyenlerimize teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini noktaladı.
“Bağımsızlık manifestomuz olan İstiklal Marşımız bütün duygularımıza tercüman olan bir metindir”
Açılış konuşmasının ardından program yönlendiricisi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Cahit Suci, Yazar ve Gazeteci D. Mehmet Doğan’ı tanıtarak İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı münasebetiyle böyle bir program düzenlediklerini belirtti. Suci, “Bağımsızlık manifestomuz olan İstiklal Marşımız bütün duygularımıza tercüman olan bir metindir. Yazıldığı dönem öncesi ve sonrasında değerlendirildiği zaman kıymet ve değeri tabii ki daha fazla artmaktadır. Öyle bir dönemde İstiklal Marşı yazılmış ve kabul edilmiş ki bir tılsımlı cümle olan ‘korkma’ kelimesi ile İstiklal Marşımız başlıyor.” dedi.
“İstiklal Marşı sancakla başlar, bayrakla biter”
Açılış konuşmasının ardından 'Satır Satır İstiklal Marşı Söyleşileri'nin ilk konuğu olan Yazar ve Gazeteci D. Mehmet Doğan İstiklal Marşı’nın ilk kıtasını değerlendirdi.
“İstiklal Marşı, şiirle alakası olmayan her insanın bile ilk iki kıtasını bildiği bir şiirdir.” diyen Yazar Doğan, “Türkiye’de dil üzerinde çok fazla değişimler olsa da Milli Marşımızın tek bir kelimesi bile değişmedi ve 100 yıldır duruyor.” dedi.
Yazar Doğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “İstiklal Marşı sancakla başlar, bayrakla biter. Şair birbirinin içine geçmiş semboller üzerinden konuşur. Şair ilk mısrada kırmızı bir akşam tablosu çizer. Akşam şafağı ile sabah şafağı arasını anlatır. Birazdan gün batacaktır; yaklaşan bir son ve bizi bekleyen bir gece vardır. Akşam vakti, günün bitmesi insanlarda bir gariplik uyandırır. Bu durum gelecek gün ile alakalı bir fikre sahip olmamayı da ifade ediyor. Yarın yani gelecek, karanlık görünmektedir. Mehmet Akif zaman sembolü üzerinden zamanı aşan sözler söylüyor. Ay’ın dolunay, hilal gibi farklı şekilleri vardır; gün batımı vakti hilal doğabilir. Hilal bayrağımız içindeki esas semboldür ve içerisinde yıldız yer alır. Ontolojik bir başlangıç vardır. Var oluş, varlık hikayesi şairin kalemine gelmiştir. Aslında şiirde hem kemal hem zeval hem de devam vardır. Kıyamete kadar sürecek olan bir nizam ve bunun içerisinde de devlet vardır. Hilal mecazen sancaktır, bayraktır ve İslam’ın sembolüdür. Kırmızı renk devamı temsil eder ve rengini batan günden alır. İstiklal Marşı başlangıcı çok güçlü bir önsözdür, kuvvetlidir ve bundan sonraki sözlere de gebedir.”
“Ocak mecazı üzerinden direniş ifadesi vardır”
Yazar Doğan sözlerine ‘Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak’ mısrası ile devam ederek şunları söyledi: “Ocak klasik tabirde evlerde yemek yapmak ve evi ısıtmak için kullanılır. Bir ev ocakla birlikte evdir. Evde ocak olması hayat olduğu, aile olduğu anlamına gelir. Ocak, Türkçenin en zengin kelimelerinden birisidir; ev, aile, beslenme aracı, hayatın devamlılığı, hanedan, sülale gibi pek çok anlam taşır. Maddi anlamı aşan bir kelimedir. Devletin sancağı, bayrağı, nizamı ortadan kaldırılamaz. Bütün ocaklar söndürülmeden; evler, aileler ve milletin tamamı yok edilmeden istiklalimizin elden alınması mümkün değildir. Ocak mecazı üzerinden direniş ifadesi vardır.”
“Her şeye rağmen milletimin yıldızı parlamaya devam edecek”
Hilalin tamamlayıcısının yıldız olduğuna vurgu yapan Yazar Doğan, “Yıldız mecazen bahttır. Mehmet Akif 'O benim milletimin yıldızıdır parlayacak, o benimdir o benim milletimindir ancak’ dizeleri ile geleceğin aydınlık olacağını, her şeye rağmen milletimizin yıldızının parlamaya devam edeceğini söyler. İstiklal Marşı toprağımızı, tarihimizi, varlığımızı, zaferlerimizi anlattığı gibi bayrak sembolü üzerinden de devletin varlığını, düzenini, nizamını ve İslam’ı ifade eder. Mehmet Akif’in hitap ettiği şanlı bayrak yüzlerce yıl ötesinden günümüze kadar gelen bir semboldür.” diyerek sözlerini noktaladı.
Söyleşi, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 39