Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

RIZA DURU İLE YUNUS EMRE SÖYLEŞİSİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında düzenlenen Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı programın bu haftaki konuğu Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) Başkanı Rıza Duru oldu.

KMÜ Yunus Emre ve Türkçe Yılı Koordinatörü Muhammet Ali Orak'ın yönlendiriciliğinde Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen program aynı zamanda üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından canlı olarak yayınlandı.

“Rahmetli babamın ömrü Yunus Emre ve Karaman’ı araştırmakla geçti”

KARTAP Başkanı Rıza Duru, Karaman’ın kültürü, yemekleri, türküleri ve manileri ile bir kenarda unutulmuş ‘küflü bir çıkı’ gibi saklı kaldığını hatırlatarak göreve geldikleri ilk günden itibaren Karaman’ın tanıtımı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. KARTAP bünyesinde ilk olarak Karaman’ın yemek kültürünü araştırdıklarını söyleyen Duru, “Konya’daki yemek kültürü ile Karaman’ın yemek kültürü çok farklı. Konya mutfağı Karaman’a göre daha zengin bir mutfak fakat Karaman’ın da çeşitliliği bol bir yemek kültürü var. Karaman’ın yemek kültürünü anlatan çalışmalar yaparak pek çok eseri Karaman’a kazandırmaya çalıştık.” dedi.

Babası Ahmet Talat Duru’nun da Karaman ve Yunus Emre’yi araştırmak için çok büyük emekleri ve çalışmaları olduğunu hatırlatan Rıza Duru konuşmasını şöyle sürdürdü: “Rahmetli babamın ömrü Karaman ve Yunus Emre’yi araştırmakla geçti. Yunus Emre’nin hakkında yazılanları okuyabilmek için 60 yaşından sonra Osmanlıca öğrendi. Çok başarılı oldu ve çok güzel çalışmalar ortaya çıkardı. Özellikle ‘Yunus Şeyhliği’ isimli bir kitabı var; bu kitap üzerine biraz daha çalışılırsa tüm dünyada önemli bir etki yapacak bir kitap olacağını düşünüyorum.”

“Yunus Emre Kirişhanesi halen Kirişçi Mahallesi’ndeki Yunus Emre Camii’nin yakınında yer alıyor”

Yunus Emre’nin Karaman ile ilgili bağlantısına değinen Rıza Duru şu değerlendirmelerde bulundu: “Yunus Emre, bir yöreye, bir beldeye ya da bir ilçeye bağlanacak bir insan değildir. Yunus Emre, fikirleri ile her insana ulaşabilen birisi olarak bir dünyalıdır diyebiliriz. Yunus Emre’nin dedesi İsmail Hacı saygın bir kişilikti. O dönemin tüm aydınları ve bilginleri Horasan bölgesinde toplanmıştı. 12. ve 13. yüzyıl başlarında o bölgeden göç ederek Karaman’ın İbrala bölgesine yerleştiler ve burada kendilerine tahsis edilen zaviye yerinde çalışmalarına başladılar. Burada yaşanan kuraklıktan dolayı da daha sonra Larende’ye ve Yeşildere’ye göç olmuştur. Larende’ye göçenler arasında Yunus Emre de bulunuyordu. Yunus Emre'nin dededen kalma kirişçilik mesleği vardır. Kirişçilik mesleği ile uğraştığını şiirlerinde de konu edinmiştir. Yunus Emre Kirişhanesi halen Kirişçi Mahallesi’ndeki Yunus Emre Camii’nin yakınında yer alıyor. Yunus Emre aynı zamanda burada kurulan zaviyede Tapduk Emre ile birlikte çalışıyor. Sonra bütün mal varlığını zaviyesine bırakarak yolculuğuna başlıyor. Şu anda türbesi de Karaman’daki Yunus Emre Camii’nde bulunuyor.”

“KMÜ, Karaman için büyük bir şanstır”

Rıza Duru, Yunus Emre’nin, ailesi ile ilgili bağlantısı üzerine ise şunları söyledi: “Yunus Tekkesi'nin son şeyhi Sun'ullah Efendi benim dedemin babasıdır. Sonrasında zaten tekke ve zaviyelerin kapanmasının ardından dedem şeyh olmadan o defter kapanıyor. Yunus Emre gibi dünyada kabul görmüş bir ismin bizim ailemizle adının anılması, onun ayak bastığı topraklarda geziyor olmamız, bu şeref hepimize yeter. Karaman’daki yaşamı şiirlerinde, yapılan çalışmalarında kanıtlanmıştır. Bu anlamda da Karaman önemli bir yer ediniyor. Bugüne kadar Yunus Emre’nin Karamanlı olduğu hiç söylenemedi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bu işe yöneldikten sonra büyük bir yol aldığımızı düşünüyorum. Bu anlamda KMÜ, Karaman için büyük bir şanstır.”

“Karaman’ın en büyük mirası sahip olduğu değerleridir”

Karaman’ın en büyük mirasının sahip olduğu değerlerden geldiğini söyleyen Rıza Duru, “Eski dönemlerde hep bir çekim merkezi olarak görülen Karaman; Hazret-i Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Karamanoğlu Mehmet Bey’in bir arada aynı dönemlerde yaşadığı ayrıcalıklı bir şehir olmuştur. Eski ismi ile Larende yani Karaman halen Karamanoğlu Mehmet Bey’in ünlü fermanının tüm dünyaya ilan edildiği, Hazret-i Mevlana’nın sevgi ve hoşgörü ikliminin tüm dünyaya yayıldığı bir şehir olarak anılmaktadır.” dedi.

Programın ikinci bölümünde ise Karaman’ın kültürü, gelenekleri, yemekleri ve musikisi üzerine açıklamalarda bulunan Rıza Duru, Karaman’da çok sayıda devletin hüküm sürdüğünü belirterek, “Bu kadar uzun yıllar yaşayan topraklarda elbette ki farklı medeniyetlerin etkileri de yoğun olarak görülmüştür. Fakat Karaman’ın tanıtım konusunda bir eksikliği olduğunu görmekteyiz. Biz de KARTAP olarak yaptığımız çalışmalarla Karaman'ımızı her açıdan tanıtmaya, hak ettiği şekilde anılmasına vesile olması için gayret gösteriyoruz.” dedi.

Program, genel değerlendirme ve iyi dilek temennilerinin ardından sona erdi.

       

Okunma Sayısı: 63