Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Prof. Dr. Namık Ak, Karaman Valiliği ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Maden Sektörü İstişare Toplantısı'na katıldı.
Grand Karaman Otelinde 'Özellikle Madencilikte İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi' (MİSGEP) kapsamında gerçekleştirilen toplantıya Vali Mehmet Alpaslan Işık, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Karaman Ticaret ve Sanayi Başkanı Gökhan Alkan, İŞKUR İl Müdürü Şevket Sarıkaya, MİSGEP Takım Lideri Gökhan Güler, ilgili kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Toplantı MİSGEP tanıtım filminin izlenmesinin ardından MİSGEP Takım Lideri Gökhan Güler’in etkinlik hakkındaki bilgilendirme konuşması ile başladı.
MİSGEP Takım Lideri Gökhan Güler’in ardından söz alan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya Türkiye'deki madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği hakkında açıklamalarda bulundu.
'Maden Sektörü İstişare Toplantısı'nın Karaman'da yapılıyor olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Vali Mehmet Alpaslan Işık ise, "2012 yılı itibariyle yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği kanunu ile birlikte ülkemizde maden sektörü dahil tüm sektörler için İş Sağlığı Güvenliği mevzuatı daha proaktif ve risk bazlı bir yapıya dönüştürüldü. Böylelikle dünya ve AB mevzuatları ile uyumlu bir yasal düzenleme ülkemize kazandırıldı. dedi.
"İş yeri sağlığı ve güvenliği toplumun huzuru ve sosyal barışı açısından çok önemli"
Vali Işık, ilimizin madencilik açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Bütün çalışmaların ve bugün yapılan bu toplantının ilimize çok büyük katkıları olacaktır. Ermenek’te yaşanan facianın üzerinden çok zaman geçmedi. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak kömür ocaklarında çalışan işçilerden çok yoğun talepler geliyor ve biz bütün talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletiyoruz. Bölgedeki maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına ilişkin yapılacak çalışmalar konusunda işverenlerle de görüşmelerde bulunduk. İş yeri sağlığı ve güvenliği toplumun huzuru ve sosyal barışı açısından çok önemli. Toplantının başta ilimiz olmak üzere ülkemiz içinde hayırlı olmasını diliyor, katkılarından dolayı başta Genel Müdürümüz olmak üzere tüm ekip arkadaşlarına ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum."
Açılış konuşmalarının ardından madencilik sektöründe planlama aşamasında İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uygulamaları, madencilik ve para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, maden sektöründe iş kazaları sonrası tazminatlar, sendikalaşma ve faaliyetlerin İSG’ye etkisi, pnömokonyoz hastalığı ve sonuçları, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları konuları ele alındı.
Toplantı katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin ele alındığı MİSGEP kapsamındaki Maden Sektörü İstişare Toplantıları, haziran ile eylül ayları arasında 7 bölgede ve 25 farklı ilde gerçekleştirilmeye devam edecek.
Okunma Sayısı: 63