Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI İHTİSASLAŞMA PROGRAMI 4. ÇAĞRI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Yükseköğretim Proje Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı 4. Çağrı Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. 

Toplantıda 2016 yılında başlayan ve şu anda 15 üniversite ile yürütülmekte olan 'Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı'nın üniversitelerin bulundukları bölgenin doğal, ekonomik, ticari, sınai ve sosyal kapasitesinin geliştirmesine katkı sağlamasını amaçladığı vurgulandı.

Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programına dahil olmak isteyen üniversitelerin taleplerinin değerlendirilmesi sonucunda çevrim içi gerçekleşen toplantı, katılımcı üniversite rektörlerinin sırayla bölgesel kalkınmaya sunacağı somut katkılarını açıklamasıyla devam etti.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak 'Elmadan Elmasa' konulu sunumunda neden elma, amacımız ve ihtisaslaşma alanında izlenecek olan özgün yaklaşımımız nedir, biz neler yapacağız, çalışmalar için yeterli altyapımız var mı,  üniversite ve şehir gibi başlıklar altında açıklamalarda bulundu.

"Karaman gıdanın merkezi"

Elma üretim sektöründe Türkiye’nin dünyada 4'üncü sırada olduğunu vurgulayan Rektör Namık Ak, "Karaman elma üretiminde Türkiye’de 2'inci sırada iken KOP bölgesinde ise 1'inci sırada yer alıyor. Karaman gıdanın merkezi konumunda. Karaman'ın ana tarım ürünlerinin başında elma, şeker pancarı, mısır, fasulye, buğday, arpa, ay çekirdeği, nohut gelirken ana gıda sanayi ürünlerini ise bisküvi, çikolata, kek, şekerleme, bulgur, makarna, süt tozu oluşturuyor. Karaman, Türkiye bisküvi üretiminin yüzde 35'ini, bulgur üretiminin yüzde 20’sini, elma üretiminin ise yüzde 13.4’ünü karşılıyor. Elma, Karaman için ağaç sayısı, üretim miktarı ve depolama olanakları ile stratejik bir boyuta sahip. Ayrıca Karaman, lojistik konumu itibariyle Konya Ovası Projesi (KOP) bölgesinde yer alması ve karayolu ile 20 milyon kişiye ulaşabilme imkanı, demiryolu bağlantısı ve Mersin limanına olan yakınlığı ile de büyük önem arz etmektedir." dedi.

Yüksek Enerji Potansiyeli

Rektör Namık Ak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Karaman, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 161 firma, 11 bin kişilik istihdamı ve 150’den fazla ülkeye yapmış olduğu 300 milyon dolarlık ihracatı ile de Türkiye'deki yerini belirlemiştir. Ayrıca Karaman tarımsal alanda yararlanılabilecek güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir il olarak ülkemizde 2'nci kuşakta, elektriğe dönüşme üretim verimliliği potansiyelinde 1'inci sırada yer alıyor."

Rektör Namık Ak, "KMÜ olarak amacımız; Karaman ve bulunduğu KOP Bölgesi için hassas tarım teknolojileri ile yüksek verim ve kalitede elma nasıl yetiştirilebilir, elma sektöründe işgücü nasıl uzmanlaştırılabilir, insan kaynaklı verim ve kalite kayıpları nasıl önlenebilir, elmanın katma değerini yükseltmek için hangi yenilikçi ürünler üretilebilir ve buna bağlı teknolojiler nasıl geliştirilebilir, elmanın lojistik, markalaşma/tanıtım ve pazarlama faaliyetleri nasıl geliştirilebilir, pazar değeri nasıl artırılabilir sorularının cevaplarını bulmak ve ikinci etapta da soruların cevaplarını paydaşlarımız ile paylaşmaktır." şeklinde konuştu.

KMÜ'nün Altyapıları

Çalışmalar için KMÜ'nün yeterli altyapısının olduğunu belirten Rektör Namık Ak, "KMÜ Tarımsal Eğitim, Araştırma, Uygulama ve Yayım Çalışma Alanı, 70 bin metrekare telle çevrili araştırma arazisi, 287 metrekarelik 2 adet iklim kontrollü araştırma serası, 300 metrekare alana sahip 2 adet sera, organik tarıma yönelik 140 metrekare sera, seçili meyve ağacı türlerinin yer aldığı 4 bin metrekare meyve bahçesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu laboratuvarları,  Elmacılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mühendislik Fakültemiz bünyesindeki Gıda Mühendisliği ve Biyomühendislik Bölümü laboratuvarları ile Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEM) hassas tarım uygulamalarına yönelik altyapılarımızı oluşturmaktadır." dedi.

Rektör Namık Ak konuşmasının devamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin fiziki ve akademik imkanları, son üç yıla ait akademik yayın ve proje verileri, kamu-üniversite-sanayi iş birlikleri konuları hakkında açıklamalarda bulundu.

"Karaman Türkçenin başkenti"

Rektör Namık Ak, Karaman'ın medeniyetler beşiği bir şehir olduğuna vurgu yaparak, "Karaman
Türkçenin başkenti, Yunus Emre'nin ise anavatanıdır. 2021 yılı UNESCO ve Cumhurbaşkanlığımız tarafından 'Yunus Emre ve Türkçe Yılı' ilan edildi. Biz de üniversite olarak bu kapsamda Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü yıl dönümü anısına 07-09 Ekim 2021 tarihleri arasında Karaman Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni düzenleyeceğiz." diyerek sözlerini noktaladı.

   

Okunma Sayısı: 22