Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçkin Akın’ın yürütücülüğünü yaptığı ‘Ekonomik ve Uzun Dönem Kararlı Perovskite Güneş Hücreleri için İnorganik Boşluk Transfer Malzemelerinin Tasarımı’ başlıklı proje, TÜBİTAK-1001 programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
TÜBİTAK tarafından desteklenecek projede, perovskite güneş hücresi teknolojisinin ticari bir boyut kazanabilmesi için yapısındaki hücre maliyetini arttıran bileşenlere alternatif sunan ve aynı zamanda uzun dönem kararlılık ile ilgili problemleri de çözecek yaklaşımların geliştirilmesi hedefleniyor.
“Ekonomik ve uzun dönem kararlı hücrelerin üretilmesi hedeflenmektedir.”
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akın, “Yüksek verimli hücre mimarisinde boşluk transfer tabakası olarak kullanılan organik tabanlı malzemelerin yüksek maliyeti ve içerdiği nem-tutucu katkılar sebebiyle uzun-dönem hücre kararlılığına olumsuz etkileri perovskite hücre türünün ticarileşme potansiyelini sınırlayan temel etkenlerdendir. Mevcut projede, organik malzemeler ile kıyaslandığında çok daha ucuza elde edilebilme imkânı sunan ve katkı içermemesi sebebiyle hücre kararlılığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmayan inorganik karakterli malzemelerin, boşluk transfer tabakası olarak perovskite güneş hücrelerine bütünleşmiş (entegre) ekonomik ve uzun dönem kararlı hücrelerin üretilmesi hedeflenmektedir.” dedi.
“Ticari uygulamalarda üretim süreçlerinin basitleştirilmesi amaçlanıyor.”
Doç. Dr. Akın, proje ile ilgili detayları paylaşarak şunları söyledi: “Literatürde genellikle uzun süren ve yüksek basınç gerektiren şartlarda elde edilen inorganik malzemelerin mevcut projede sıcak-beslem yöntemi ile hem çok daha kısa sürelerde hem de boyut kontrol avantajı ile üretilmesi ile son ürün maliyetinin düşürülerek ticari uygulamalar açısından üretim süreçlerinin (proseslerin) basitleştirilmesi amaçlanmaktadır. Hem hücre mimarisi açısından hem de üretim süreci bakımından önemli özgünlükler ve yenilikçi yaklaşımlar taşıyan bu projede maliyet ve kararlılık problemlerine çözüm sunulacak olması projemizin sadece bilimsel açıdan değil endüstriyel anlamda da ciddi bir katma değer taşıdığını göstermektedir.”
“Özverili çalışmalarından dolayı proje ekibimizi tebrik ediyorum.”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ise proje ile ilgili şöyle konuştu: “Projede emek veren Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Seçkin Akın, Doç. Dr. Faruk Özel ile Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEM) Öğretim Görevlisi Dr. Erdi Akman’ı çalışmalarından dolayı gönülden kutluyorum. Araştırma ekibi olarak 2020-2021 yıllarında 4 adet TÜBİTAK destekli projeyi yürütücü pozisyonunda üniversitemize kazandırmış olmaları iftihar edici bir durum. Proje ekibimizi bu özverili ve yoğun çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.”
Okunma Sayısı: 49