Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE 'ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFU' SEMİNERİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (KMÜ KAREN) tarafından 'Enerji Verimliliği ve Tasarrufu' konulu seminer düzenlendi.

Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Selmin Ener Rüşen tarafından verilen seminere, KMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dursun Odabaş ve Prof. Dr. Murat Ertekin, dekan ve müdürler ile üniversite personeli katıldı.

"Enerji tasarrufu aynı zamanda para tasarrufudur"

Doç. Dr. Rüşen, sanayileşmenin alt yapısı olan enerjinin günlük hayatımızın da vazgeçilmezi olduğunu vurgulayarak, "Enerji kaynaklarının tükenebilir oluşu, dışa bağımlılığın varlığı ve çevresel etkiler sebebiyle günümüzde ülkeler için güvenli, yeterli miktarda, ucuz ve temiz enerji üretmek, ekonomik ve sosyal hayatın temel problemleri arasında yerini almaktadır. Enerji verimliliği, konfor şartlarımızı değiştirmeden faturaları daha aza indirecek şekilde verimlilik sağlamaktır. Enerji üretimi ve iletiminden nihai tüketime kadarki bütün aşamalarda enerji verimliliğinin geliştirilmesi, bilinçsiz kullanımın ve israfın önlenmesi, enerji yoğunluğunun sektörler ve makro düzeyde azaltılması ulusal enerji politikamızın öncelikli ve önemli bileşenlerindendir. Enerji tasarrufu aynı zamanda para tasarrufu anlamına da gelir. Enerji verimliliği için de tasarruf ve verimliliği bir arada yapmalıyız." dedi.

Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu

Kamu binalarında enerji tasarrufu için Cumhurbaşkanlığı tarafından genelge yayınlandığı hatırlatan Doç. Dr. Rüşen, "Yayınlanan genelge doğrultusunda yıllık toplam enerji tüketim miktarı 2023 yılı sonuna kadar en az yüzde 15 enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir. Bu tasarrufun sağlanması içinde oluşturulan enerji yönetim birimleri ve bina sorumluları tarafından ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22 derece, soğutma sezonunda ise en az 24 derece olması sağlanmalı. Kapı ve pencerelerden kaynaklanan ısı kaçakları için gerekli tamiratların yanı sıra mekanik tesisat yalıtımı ve brülör ayarları yapılmalı. Uzun süreli kullanılan lambalar tasarruflu olanlar ile değiştirilmeli ve enerji verimliliği konusunda belirli aralıklarla farkındalık eğitimleri devam etmeli." şeklinde konuştu.

"Hep birlikte gayret göstereceğiz"

Kurum Enerji Yönetim Birimi Yönergesi hakkında bilgilerin aktarıldığı seminerin ardından değerlendirmelerde bulunan KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin ise şunları söyledi: "Peygamber Efendimizin, "istihare eden aldanmaz, istişare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan, tasarruf eden ise muhtaç olmaz." düsturuyla hareket ederek kaynakların hepsinden tasarruf etmemiz gerekiyor. Gereken tasarrufu sağlamamız ve üniversitemizdeki farkındalığı arttırarak örnek olmamız için birim sorumlularımız başta olmak üzere hem akademik hem de idari personelimizle el birliği içerisinde çalışacağız."

   

 

Okunma Sayısı: 78