Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ'de 'ÇOCUĞUN SESİ OL' SLOGANIYLA PANEL DÜZENLENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı tarafından 'Çocuk İhmal ve İstismarı' konulu panel düzenlendi.

20 Mayıs Çocuk Gelişimciler Günü dolayısıyla 'Çocuğun Sesi Ol' sloganıyla düzenlenen panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Yönlendiriciliğini KMÜ Öğr. Gör. Dr. Alper Yusuf Köroğlu'nun yaptığı panele KMÜ Öğr. Gör. Dr. Özlem Yılmaz Demirel, Dr. Öğr. Üyesi Elif Yılmaz ile Emniyet Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Bünyamin Karayel ve Komiser Yardımcısı ve aynı zamanda Çocuk Gelişimi Programı öğrencisi olan Hakan Çağlar panelist olarak katıldı.

'Çocuk Hakları' Sergisi Büyük Beğeni Topladı

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı fuaye alanında düzenlenen 'Çocuk Hakları' programı sergi açılışı ile başladı. Rektör Prof. Dr. Namık Ak öğrencilerin ders kapsamında çocuk hakları konusunda hazırladıkları afiş, broşür ve materyalleri tek tek inceleyerek öğrencilerle sohbet etti.

Sergi açılışının ardından başlayan panelin açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Namık Ak, öğrencilerin sergi için hazırladıkları materyallerin çok önemli ve güzel olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

"İhmal pasif, istismar aktif bir eylemdir"

Panelde ilk olarak söz alan Öğr. Gör. Dr. Özlem Yılmaz Demirel, 'Çocuğa Yönelik Fiziksel ve Duygusal İhmal ve İstismar' konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Demirel "Çocukların temel ihtiyaçlarının yerine getirilmemesi sonucu ihmal, çocuğa girişilen aktif eylem sonucu ise istismar ortaya çıkar. İhmal; fiziksel, duygusal ve eğitimsel olurken istismar ise fiziksel, duygusal ve cinsel oluyor. Bilinçli ya da bilinçsiz ihmale ve istismara maruz kalan çocuklar ilerideki yaşamlarında ihmal ve istismar eden bireyler olabilir." dedi.

"Çocuğa hayır demeyi öğretmek gerekiyor"

Dr. Öğr. Üyesi Elif Yılmaz ise 'Çocuğa Yönelik Cinsel İstismar' konusuna değinerek, "Çocuklara yönelik ihmal ve istismarın fark edilmesi ve müdahale edilmesi için çocukların ve ebeveynlerinin gösterdiği davranışların incelenmesi gerekir. Cinsel istismara uğrayan çocuklarda yürümede ve oturmada zorluk, iştah durumunda ani değişiklik, alt ıslatma gibi pek çok ipucuna rastlanabilir. Çocuğa sadece cinsellik konusunda değil hoşlanmadığı her konuda hayır demeyi öğretmek, çocukla açık iletişim kurmak, çocuğa ilgi ve şefkat göstermek gerekiyor. Çocuğa cinsellik konusunda ihtiyacı olan bilgileri yerinde, zamanında ve uygun miktarda vermek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İhmal ya da İstismar Durumlarında İzlenecek Yollar

Sosyal Hizmet Uzmanı Bünyamin Karayel de ihmal ve istismara uğrayan çocukla karşılaşıldığı zaman 'izlenecek yollar' hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Karayel, "Bize olaylar en çok okul rehber öğretmenleri aracılığıyla, daha sonra da CİMER ve en az da kişinin kendi ihbarı üzerine geliyor. Şahit olan kişi ve kurumlar tutanak tutup kolluk kuvvetlerine haber veriyor. Sonra ise cumhuriyet savcısına bilgi verilerek avukat eşliğinde mağdurun ifadesi alınıyor. Mağdurun 15 yaş altı mı yoksa üstü mü olduğu çok önemli. 15 yaş altı vakalarda şikâyet önemli değilken 15 yaş üzerinde ise şikâyete bağlı." dedi.

"Türkiye'de 53 ÇİM bulunmaktadır"

Panelin son konuşmacısı Komiser Yardımcısı Hakan Çağlar da Çocuk İzlem Merkezlerinin işleyişi hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

"Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane çatısında kurulmuş olup pek çok bakanlığın paydaşlığında hizmet sunan çocuk dostu birimlerdir. Türkiye'de ilk ÇİM 2010 yılında Ankara'da kuruldu. Şu an Türkiye'de 50 ilde 53 tane ÇİM bulunmaktadır."

Panel, hediye takdiminin ardından sona erdi.

               

 

Okunma Sayısı: 40