Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ TÖMER’DEN TÜRK DİL BAYRAMI KUTLAMA ETKİNLİĞİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KMÜ TÖMER) tarafından 'Türk Dil Bayramı' kapsamında etkinlik düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Naim Çiçekler’in konuşmacı olarak katıldığı programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ve eşi Mürşide Ak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin, Genel Sekreter V. İbrahim Karagöz, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gülşah Mete, üniversite personeli ve TÖMER'de eğitim alan çok sayıda yabancı uyruklu öğrenci katıldı.

"Dünyanın 44 ülkesinden 612 öğrencimize ev sahipliği yapmaktayız"

Programın açış konuşmasını yapan Doç. Dr. Gülşah Mete, TÖMER'in faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunarak "KMÜ TÖMER, 2017 yılından bu yana Türkçe öğretimi alan öğrencilerimizin eğitimlerini aralıksız olarak sürdürmektedir. Üniversitemizde 44 farklı ülkeden 612 öğrencimize ev sahipliği yapmaktayız. 2021-2022 eğitim öğretim yılında 180 öğrencimiz merkezimiz bünyesinde Türkçe öğrenmeye devam etmektedir." İfadelerini kullandı.

"Kültürün yayılıp genişlemesi de dil yoluyla gerçekleşir"

Rektör Prof. Dr. Namık Ak ise dil meselesinin aynı zamanda bir kültür meselesi olduğunu vurgulayarak, "Bireyin kendisini bir millete ait hissetmesi, o millete ait kültürü özümsemesi dil sayesinde olur. Kültürün hem kurucusu hem geliştiricisi olan dil, toplumsallaşmanın ve tarihsel sürekliliğin de sağlayıcısı olmuştur. Dil, yalnızca kültürü taşıyan bir köprü olarak da kalmaz. Kültürün yayılıp genişlemesi de dil yoluyla gerçekleşir. Üniversite olarak dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Bu birlikteliğin yalnızca dil öğretimiyle kalmadığını biliyor, onlara zengin Türk kültürünü de tüm boyutlarıyla aktarıyoruz. Yunus Emre’nin mayasıyla yoğrulmuş bu topraklarda öğrencilerimize Türkçenin bir sevgi dili olduğunu anlatıyoruz." dedi.

"KMÜ, Yunus Emre ve Türkçe açısından çok değerli bir üniversitedir"

Doç. Dr. Ahmet Naim Çiçekler ise sözlerine "Yunus Emre; hepimizin bir parçası ve hepimizin ait olduğu değerleri yansıtan birleştirici bir güçtür. Yunus Emre Türkçenin büyüklüğünü ve güzelliğini göstererek çok güçlü eserler vermiştir. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi de Yunus Emre ve Türkçe açısından çok değerli, güzide bir üniversitedir." diyerek başladı.

"Bayrağımızı dünyanın her yerinde dalgalandırmaya çalışan bir kurumuz"

Doç. Dr. Çiçekler konuşmasının devamında Yunus Emre Enstitüsünün kuruluş amacı ve faaliyetlerinden bahsederek, "Yunus Emre Vakfı; ülkemizin dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak, eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek, Türkiye'nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini artırıp dostluğunu geliştirmek üzere kurulmuş bir kamu vakfıdır. Biz enstitü olarak bayrağımızı dünyanın her yerinde dalgalandırmaya çalışan bir kurumuz." dedi.

Programa Yabancı Uyruklu Öğrenciler Damgayı Vurdu

Program, yabancı uyruklu öğrenciler tarafından hazırlanan etkinlilerle devam etti. İlk olarak TÖMER öğrencileri tarafından 'İstiklâl Marşı'nın on kıtası hep bir ağızdan okundu. Gösteride ayrıca 'Yunus Emre', 'Bayrak', 'Sessiz Gemi' şiirleri de seslendirildi.

Program, TÖMER tarafından düzenlenen şiir yarışmasında birinci olan öğrencinin şiirini okumasının ardından yine yabancı uyruklu öğrenci tarafından 'Ay Yüzlüm' adlı şarkının seslendirilmesi ile devam etti. Ayrıca birbirinden güzel şarkıları seslendiren koro katılımcılardan büyük alkış topladı.

Son bölümde ise şiir okuma yarışmasında ve TÖMER sınıflar arası futbol turnuvasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Rektör Prof. Dr. Namık Ak tarafından verildi.

Hediye takdimlerinin ardından ise program sona erdi.

               

 

Okunma Sayısı: 47