Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

REKTÖR KARAMAN ELMA BAHÇELERİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Karaman, üniversite bünyesinde yer alan elma bahçelerini gezerek çalışmaları yerinde inceledi.

2021 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında “Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri” alanında ihtisaslaşma üniversitesi olarak kabul edilen KMÜ’de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Çalışmalar kapsamında üniversite rektörlüğüne tahsis edilen 80 dekarlık arazide ihtisaslaşma programı kapsamında ‘Tarımsal Eğitim ve Araştırma Tesisi’nin kurulması planlanıyor. Eğitim ve uygulama alanında ayrıca KOP desteği ile örtü sistemi ve damla sulama sistemine sahip 10 dekarlık M9 anacı üzerine aşılı 5 çeşitten oluşan 2 bin adet elma fidanı içeren bahçe tesis edildi.

Elma Türleri Üzerindeki Çalışmalar Yoğunlaşacak

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Odabaş, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Oktay Talaz eşliğinde elma bahçelerini gezen Rektör Karaman, “Üniversitemiz bünyesindeki bahçemizde özel meteoroloji istasyonu, tam otomasyonlu sulama ve gübreleme sistemleri, örtü sistemleri gibi alt yapılarla oluşturulması ile birlikte bölgede yoğun olarak yetiştirilen türler üzerine çalışmalar yoğunlaşacak.” dedi.

Rektör Karaman: “Üreticilerimize destek olacağız”

Rektör Karaman ayrıca tesisin tamamlanmasının ardından bölge üreticilerinin ihtiyaçlarına da cevap verileceğini hatırlatarak, “Edindiğimiz tecrübeler neticesinde de bilgi ve teknoloji ile bütünleşen yetiştirme tekniği çalışmaları uygulanarak gerek üniversitemizde bulunan ilgili bölüm öğrencilerinin gerekse bölge üreticilerinin budama, fertigasyon, ilaçlama, hasat gibi ihtiyaç duyulan konularda uygulamalı eğitimleri planlanıyoruz. Özellikle üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu bitki hastalık ve zararlılarının biyolojik döngüsünün takip edilerek erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, daha etkili gübre uygulama tekniklerinin geliştirilmesi, bölgede performansı yüksek çeşitlerin belirlenmesi ve adaptasyon gibi konularda destek sunacağız.  Tesisimiz ayrıca Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi için alt yapı sağlayacak.”

KMÜ BASIN

       

 

Okunma Sayısı: 70