Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi ile ADEM Öğrenci topluluğu tarafından 'Vefatının 60. Yılında Ahmet Hamdi Tanpınar' konulu panel düzenlendi.
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ölüm yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen panele sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan panel ADEM Öğrenci Topluluk Başkanı Halil Sancak'ın açış konuşması ile devam etti.
Açış konuşmasının ardından Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Nebi Uysal'ın yönlendiriciliğini yaptığı panele geçildi. Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatih Özdemir ve Doç. Dr. Mert Öksüz panele konuşmacı olarak katıldı.
"Tanpınar'ın çok cepheli bir kimliği vardır"
Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hayatı ile ilgili bilgiler aktararak şunları söyledi: "Hayat hikâyesi 1901-1962 yılları arasına denk gelen Ahmet Hamdi Tanpınar; şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, öğretmen, akademisyen, fikir adamı, milletvekili gibi birçok hüviyetle karşımıza çıkar. Tanpınar, Türk edebiyatının ve Türk düşünce dünyasının çok yönlü isimlerinden birisidir. 61 yıllık hayatına çok sayıda eser sığdıran Tanpınar'ın çok cepheli bir kimliği vardır. Çok yönlü eserlere imza atan Tanpınar, vefatından sonra birtakım araştırmalara konu olmuştur. Bunların bir kısmı lisansüstü tez mahiyetindedir. Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi’ndeki kayıtlara göre, 1987-2022 yılları arasında Tanpınar odaklı 154 çalışma gerçekleştirilmiştir. Bunların edebiyat, felsefe, sosyoloji, dil bilimi, karşılaştırmalı edebiyat, tarih gibi farklı disiplinlerde hazırlandığı görülmektedir."
"Ahmet Hamdi Tanpınar kendi şahsi mitolojisini oluşturmuştur"
Doç. Dr. Fatih Özdemir ise Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kültür dünyamızda önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, "Tanpınar'ın hocası Yahya Kemal'den gelen fikirleri de vardır fakat Tanpınar olaylara daha geniş perspektiflerle bakmaktadır. Çok geniş bir anlam ve eser dünyası olan Ahmet Hamdi Tanpınar kendi şahsi mitolojisini ve kendi özgür dünyasını oluşturmuştur. Tanpınar için kendi içinden etrafına doğru yayılan genişleyen bir sanatçı imgesinden bahsedebiliriz." dedi.
'Saatleri Ayarlama Enstitüsü'
Doç. Dr. Mert Öksüz de Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' romanından kesitleri katılımcılarla paylaştı.
Doç. Dr. Öksüz, "Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' romanı 'Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru, Her Mevsimin Bir Sonu Vardır' olmak üzere dört bölümden oluşur. Yazar romanda ironi, abes, bürokrasi ve iletişimsizlik-anlaşılamama kavramlarına vurgu yapmıştır." şeklinde konuştu.
Program, hediye takdimi ile sona erdi.
KMÜ BASIN
Okunma Sayısı: 71