Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gıda Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GIDAMER) ile Gastronomi ve Aşçılık Öğrenci Topluluğu tarafından "Dünyada ve Ülkemizde Helal Belgelendirme ve Akreditasyon" konulu konferans düzenlendi.
Konferansa KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Odabaş, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferans GIDAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Koyuncu'nun açış konuşması ile başladı. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Koyuncu, "2019 yılından beri gıda konusunda akademik çalışmalara ve sosyal etkinlikler gönül verdik. Ülkemizde ve dünyada çok duyulan helal belgesi konusunda üniversitemiz bünyesinde gıda alanında eğitim alan öğrencilerimizi bilgilendirmek istedik." dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Odabaş ise selamlama konuşmasında helal kelimesinin bir inancın yansıması olduğunu vurgulayarak, Müslümanların helal konusuna bakış açısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
"Helal belgeleri, tüketici için önemli bir güven unsurudur"
Konuşmaların ardından Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Daire Başkanı Erdem Başdemirci, 'Dünyada ve Ülkemizde Helal Belgelendirme ve Akreditasyon Gelişmeleri' konusunda sunum gerçekleştirdi.
Başdemirci, sunumunda teknik kavramlara açıklık getirerek şunları söyledi: "Helal, İslami kurallar çerçevesinde tüketilmesine izin verilen ürün ve hizmetlerdir. Belgelendirme, bir ürünün veya hizmetin konuyla ilgili teknik düzenlemelere veya standardına uygunluğunun yeterli ve yetkili kılınmış bir kuruluş tarafından değerlendirilmesi ve uygun bulunanlar için bir uygunluk belgesinin düzenlenmesidir. Akreditasyon ise belgelendirme kuruluşlarının üçüncü bir tarafça belirlenen teknik kriterlere göre çalıştığının bağımsız ve tarafsız bir kamu kuruluşu tarafından onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesidir. Helal Belgelendirme, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetlerin İslami kurallar ışığında hazırlanan ilgili standartlara uygun olup olmadığının belirlenmesi faaliyetidir. Belgelendirmeye konu endüstriler; gıda başta olmak üzere kozmetik, lojistik hizmetleri, hayvan yemi, eczacılık, turizm hizmetleri ve birimleri ile ambalajlamadır."
Daire Başkanı Başdemirci konuşmasının devamında helal belgelendirme tarihçesi, çeşitli ülkelerde helal belgelendirme uygulamaları, karşılaşılan sorunlar ve SMIIC akreditasyon süreci hakkında detaylı bilgiler aktardı. Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) hakkında da açıklamalarda bulunan Başdemirci, “HAK; helal akreditasyon hizmeti sunar. Helal akreditasyon alanında Türkiye’yi temsil ederek uluslararası ilişkileri yürütür. HAK akreditasyonuna sahip helal belgeleri, tüketici için önemli bir güven unsurudur. Firmalar için ise büyük bir prestij kaynağıdır." dedi.
Program, konferansın ardından hediye takdimleri ile sona erdi.
KMÜ BASIN
Okunma Sayısı: 90