Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, ülkemizi uluslararası alanda da başarıyla temsil ediyor. Ünal, NASA destekli uluslararası bir projede TÜBİTAK doktora sonrası araştırmacı programı kapsamında Harvard Üniversitesi’nden aldığı davetle ABD’de çalışmalar yürütüyor.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü ve Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak hem öğrenci yetiştiren hem de Türkiye ve Amerika merkezli tıbbi cihaz geliştirme çalışmalarını sürdüren Ünal, bu davetle ortopedi alanında birçok çalışmanın yapıldığı Harvard Tıp Fakültesi’ne bağlı araştırma merkezi olan BIDMC Ortopedik Biyomekanik Laboratuvarı'ndaki çalışmalarına devam ediyor.
Doç. Dr. Ünal’ın başarıları ulusal basında da geniş yer buldu. Habertürk'te Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu'nun imzasını taşıyan bir haberde Mustafa Ünal'ın kemik alanındaki çalışmalarına ve Harvard Üniversitesi’nden aldığı davete vurgu yapıldı.
Astronotların Kemik Sağlığında Onun İzi De Olacak
Haberde kendisiyle yapılan röportaja da yer verilen Ünal, "Projenin içeriği nedir?" sorusunu, hedeflerinin astronotlarda uzay yolculuğu sırasında ortaya çıkan kemik erimesini durdurabilecek yeni bir teknolojinin Uluslararası Uzay İstasyonu’nda test edilmesi olduğunu söyleyerek cevaplandırdı. Buna "yapay yer çekimi cihazı" adını verdiklerini belirten Ünal, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı BIDMC Hastanesi İleri Ortopedi Çalışmaları Merkezi liderliğinde kendisinin de içinde bulunduğu farklı üniversitelerde görev alan araştırmacılardan oluşan araştırma grubunun, Uluslararası Uzay İstasyonu’na NASA desteğiyle bu yeni cihaz teknolojisini test etmek için fareler gönderildiğini ve farelerin belli bir süre uzayda kaldıktan sonra tekrar dünyaya döndüğünü belirtti.
Ünal, "Şu an cihazın faydalı olup olmadığını anlamak için uzaydan dönen farelerin kemiklerini analiz ediyoruz. Cihazın faydalı olduğunun kanıtlanması durumunda astronotların özellikle önümüzdeki yıllarda planlanan Mars gibi uzak gezegenlere yolculuğu sırasında ve şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yaparken ortaya çıkabilecek kemik ve kas erimesi problemini durdurarak uzay yolculuğunu daha tehlikesiz hale getirmek mümkün olabilir. Buradaki çalışmalarımın, özellikle Türkiye Uzay Ajansı (TUA) aracılığıyla uzay yolcularımızın (astronotlarımızın) gelecekte ülkemiz tarafından belirlenen uzay görevlerini sağlık açısından daha tehlikesiz şekilde yerine getirmeleri açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Okunma Sayısı: 137