Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ REKTÖR YARDIMCISI AYDIN ‘İNSANLAR VE METİNLER’ KONULU SEMİNER VERDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ile Felsefe Öğrenci Topluluğu tarafından seminer düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen felsefe seminerine Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Mercan, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, ‘İnsanlar ve Metinler’ konulu sunumu yaptı.

Prof. Dr. Aydın, akademide yazılan metinlere ve araştırma konusunun özgünlüğüne değinerek, bilimin özgünlük kaygısı ve gerekçesi ile metin yazmak için önemli olan kavramlar hakkında bilgiler verdi.

“Özgünlük bilimin en önemli ölçütüdür”

Prof. Dr. Aydın, “Araştırma konusunun özgün olması ve metnin özgün olması özgünlük kriteridir. Özgünlükte ilk çağrışım yeniliktir. Araştırma sorusu öyle olmalıdır ki daha önce insanlar tarafından cevap verilmemiş olmalıdır. Özgünlüğü ispatlama konusunda en güçlü kaynağınız literatür bilgisidir. Ciddi bir araştırma sorusu ortaya koymak ve bir hipotez kurmak gerekiyor. Özgün olmayan bir araştırma konusu kumda oynamak gibidir.” ifadelerini kullandı.

“Bilim, çeşitlilik istiyor”

Metin özgünlüğü konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Aydın, “Metin yazmak bir bilgilendirme faaliyetidir. Bilim metin düzeyinde de çeşitlilik istiyor. Çeşitlilik olmazsa sistem stabil çalışmıyor. Stabil olmanın yolu çeşitlilikten geçiyor. Bilgi evrenseldir, cümleler bilimin malıdır. İnsan dili zihnin ara yüzü olarak kullanıyor. Kelimelerle çalışan bir beynimizin olması bizim için bir şenliktir. Akademik dünya, birer düşünür olmanızı ve zihninizi daha iyi kullanmanızı istiyor. Üretken olmaya zorlanmanın yolu da intihalden kaçınmaktan geçiyor. İntihali aşmamız için de zihnimizin kavramları iyi kullanması gerekiyor. Metni okuyacak insanın güvenini kazanmalıyız. Belirli bir bütünlükte sade ve akış içinde ilerlemeliyiz. Diğerleri ise öğrenmenin en büyük tetikleyicisi olan merak ve tekrar etmektir.” dedi.

Rektör Yardımcısı Aydın, “Özgünlük; bilimin kendini güvenceye almasıdır. Metin özgünlüğü konu özgünlüğü kadar önemlidir. Metin yazma konusunda gerekli ilgiyi göstermiyoruz. Bir işin felsefesini bilmek o işi daha iyi yapmanın ilk adımıdır.” diyerek sözlerini noktaladı.

   

Okunma Sayısı: 65