Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde hayata geçirilen ‘60+ Yaşam Boyu Öğrenme Akademisi’nin açılış töreni düzenlendi.
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında 60 yaş üzerindeki bireylerin bilgi, beceri ve yeteneklerinin korunması ve yenilerinin kazanılmasına destek olunması amacıyla düzenlenen eğitimin açılış törenine KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın, Prof. Dr. Serkan Ada ve Prof. Dr. Mahmut Baykan, üniversite personeli, kursiyerler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, üniversitenin tanıtım filminin izlenmesi ve açış konuşmaları ile devam etti.
“Eğitim programımız etkin, etkili ve zengin bir içeriği barındırmaktadır”
Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sefa Usta, merkezin faaliyetleri ve amaçlarından bahsederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaşam Boyu Öğrenme Akademisi kapsamında alanında uzman üniversitemizin değerli öğretim elamanları tarafından siyaset, tarih, iletişim, teknoloji, gastronomi, ekonomi, hukuk, sağlık, kültür ve sanat başta olmak üzere pek çok konuda eğitim verilecektir. Haftada iki gün olacak şekilde toplam 56 saat ve 8 hafta sürecek eğitim programımız etkin, etkili ve zengin bir içeriği barındırmaktadır. Eğitim programımız kapsamında teorik bilginin yanı sıra uygulamaya da geniş bir şekilde yer verilmesi, eğitmenlerimiz ve kursiyerlerimiz arasında etkileşimli ve katılımcı bir kurs sürecini beraberinde getirecektir. Kurs sürecinde farklı mekânlarda kursiyerlerimizin aktif katılım göstereceği gastronomi ve müzik başta olmak üzere kültür, sanat ve spor faaliyetlerinin yürütülecek olması projemizin önemini ortaya koymaktadır. Merkezimiz tarafından yürütülen böylesine önemli bir projede bizlere destek veren ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, eğitim programımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
“Üniversite olarak üzerimize düşen misyonu yerine getireceğiz”
Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise “Hızla gelişen teknolojiler ve artan yaşam standartlarının ve kalitesinin de etkisiyle ülkelerin yaş dağılımları benzer hızda değişmektedir. Günümüzde toplumların yaş ortalamalarının arttığını, nüfusun demografik bir dönüşüm içinde olduğunu ifade etmek gerekir. Dünyada ve Türkiye’de yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranı hızla artmaktadır. Bu artış da sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda yaş gruplarının dikkate alındığı değişim ve dönüşümlerin gerekliliğini göstermektedir. Birleşmiş Milletlerin 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden biri ‘sağlıklı ve kaliteli yaşam’dır. Bu bağlamda toplumda her yaştaki bireylerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olması, bunun güvence altına alınması ve mutluluğunun desteklenmesi sağlanmalıdır. Bu durum da bireylere aktif ve sağlıklı bir yaş alma sürecinin sunulmasını gerektirmektedir. 12. Kalkınma Planında da “aile içi ve kuşaklar arası ilişkilerin güçlendirilmesi ve buna ilişkin gönüllülük faaliyetlerinin artırılması ile genç-yaşlı iş birliğinin özendirildiği, yaş almış bireylerin deneyimlerini ve tecrübelerini gençlere aktardığı program ve projelerin uygulanması” hedeflenmektedir. Bu kapsamda üniversitemiz de üzerine düşen misyonu yerine getirmek ve sürece katkı sunabilmek adına ‘60+ Yaşam Boyu Öğrenme Akademisi’ni sizlere sunmaktadır.” dedi.
“Habercilik hayret işidir”
Konuşmaların ardından eğitimin ilk açılış dersini veren Gazeteci-Yazar Ahmet Tek, mesleğiyle ilgili tecrübelerinden ve günümüzdeki gazetecilik mesleğinin öneminden bahsetti.
Tek, “Habercilik hayret işidir. Hayret insanın yaratılışının özünde vardır. Hayreti olmayan kişi gazeteci olamaz. Gazetecilik; bir olayı takdim biçimidir. Hayatın renkli, güzel ve acıklı yanları haber olarak karşımıza çıkar. Günümüzde sosyal medyada sel gibi bilgiler paylaşılıyor fakat haberin özü, unsurları unutulmuş vaziyettedir. İnsanoğlu için emek vermediği hiçbir ürün kendisinin değildir. Emek, kutsal bir değerdir. Hiçbir haber emeksiz değildir. Haberi üreten muhabirdir ve habercilik salt olayın bir yerden bir yere nakledilmesidir. Gazeteci meraklı, bilgi birikimi olan ve mukayese yeteneği olan kişidir. Dünyanın en hızlı bayatlayan ürünü haberdir. Günümüzde duyulduğu an haber bitiyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Program, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve hediye takdimlerinin ardından sona erdi. Programın ardından ‘60+ Yaşam Boyu Öğrenme Akademisi’ne katılan kursiyerler Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ile bir araya gelerek bir süre sohbet etti.
Okunma Sayısı: 115