Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile Korozyon Derneği iş birliğiyle '16. Uluslararası Korozyon Sempozyumu’ (KORSEM’24) düzenlendi.
KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda açılışı yapılan sempozyuma Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Sezer, Korozyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necil Kurtkaya, bilim insanları, sanayiciler, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyum açış konuşmaları ile devam etti.
“Sürdürülebilir bir gelecek için korozyondan korunmak gerekir”
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Köklü, KORSEM'24'ün ‘Sürdürülebilir Gelecek için Korozyondan Korunma’ teması ile düzenlendiğini belirterek şunları söyledi: “KORSEM'24'ün amacı, korozyon ve korozyon kontrolü alanındaki en son teorik, deneysel ve ticari gelişmelerin paylaşılarak, etkin bir şekilde tartışıldığı bir platform oluşturmaktır. Korozyon, kritik endüstriyel sorunlardan biridir ve başta havacılık, otomotiv, petrol ve gaz endüstrileri olmak üzere birçok endüstride büyük ekonomik kayıplardan sorumludur. Dünya genelinde metalik korozyonun neden olduğu mali kayıp, her yıl yaklaşık 2,2 trilyon ABD doları olup, bu da toplam yerli hâsılanın yüzde 3'üne tekabül etmektedir. Sürdürülebilir bir gelecek için, başka canlıların yaşamlarını bugün ve gelecekte tehlikeye sokmadan korozyondan korunmak gerekir. Korozyon yönetimi, sadece mühendislik ve malzeme biliminin bir dalı olarak kalmamakta, aynı zamanda ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik açısından da kritik bir öneme sahiptir. Hem korozyon problemlerinin hem de korozyonu azaltmak için geliştirilen yeni tekniklerin ve mühendislik çözümlerinin daha iyi anlaşılmasını teşvik etmesi umulmaktadır.”
“Korozyon ile en etkin mücadele, toplumda korozyon bilincini oluşturmaktır”
Korozyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necil Kurtkaya ise dernek olarak korozyon ile mücadele konusunda yaptıkları çalışmalardan bahsederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Metaller tabiatta oksit halinde bulunur. Emek, enerji, sermaye ve bilgi kullanılarak önce saflaştırılır sonra alaşım yapılarak ürüne dönüştürülürler. Ara yüzeylerine tekrar dönmek için ise bozunurlar. Metallerin içinde bulundukları ortamın etkisi ile bozunmaları ve kullanılamaz hale gelmelerine korozyon diyoruz. Korozyon insan sağlığını tehlikeye atan, doğal kaynakların israfına neden olan ve çevreyi kirleten bir olaydır. Metallerin kanseridir. Korozyon ile en etkin mücadele, toplumda korozyon bilincini oluşturmak, korozyona dayanıklı tasarımlar geliştirmek, korozyon araştırma ve eğitimini teşvik etmektir.”
Sempozyum Onursal Başkanı Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise sempozyumun verimli, başarılı ve ilham verici geçmesi temennisinde bulunarak, “Korozyon, genel olarak malzemelerin en korkulu rüyası ve hala teknolojinin karşısındaki en büyük zorluklarından biridir. Korozyon, sadece maddi kayıplara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda insan hayatını tehdit eden riskler de taşır. Bu nedenle, korozyonla mücadele etmek ve bu alandaki yenilikleri paylaşmak için burada bulunmamız son derece önemlidir. Bugün burada, dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları, mühendisler ve uzmanlarla birlikte, korozyonla ilgili en yeni araştırma sonuçlarını, teknolojik yenilikleri ve uygulama örneklerini paylaşacağız. Bu sempozyum, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak, korozyonla mücadelede yeni stratejiler geliştirmek ve bu alandaki iş birliğimizi güçlendirmek için eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Başta Necil Kurtkaya ve Prof. Dr. Uğur Köklü olmak üzere tüm organizasyon ekibine, sponsorlarımıza ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
“Korozyonla mücadelede bilinçli bilinçsizlik kırılmalıdır”
Konuşmaların ardından Korozyon Derneği Kurucu Başkanlarından Prof. Dr. Ali Fuat Çakır, ‘Korozyon Ekonomisi’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Çakır, dünyadaki metal üretimleri, dünya ve Türkiye’deki ekonomilerde sektörlerin payları ve korozyon kayıp oranlarını sayısal verilerle paylaşarak şunları söyledi: “Metal kullanımından kaçınamayız. Korozyon metalın kanseridir. Korozyon başta insan tüm canlılar için çok tehlikeli ve çevre için de tahrip edici ve kirleticidir. Korozyonu tamamen ortadan kaldıramayız fakat kontrol altına alabilir tahribatını azaltabiliriz. Korozyonla mücadelede bilinçli ve organize mücadele şarttır. Bilim insanı, sanayici, devlet ve en önemlisi birey olarak tehlikenin büyüklüğünü anlamamız korozyonla mücadelede en önemli adımdır. Korozyonla mücadelede bilinçli bilinçsizlik kırılmalıdır.”
'16. Uluslararası Korozyon Sempozyumu’nun açılış töreni plaket takdimleri ile sona erdi. Üç gün boyunca devam edecek olan sempozyum da 8 farklı ülkeden toplamda 64 bildiri sunulacak. 25 Mayıs 2024 tarihinde sona erecek olan sempozyum, Karaman’ın tarihi ve kültürel yerlerinin gezilmesinin ardından sona erecek.
Okunma Sayısı: 110