Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) bünyesinde görev yapan bilim insanları TÜBİTAK’tan destek almaya devam ediyor. KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Öğr. Gör. Dr. Erkan Özbay’ın yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK 1002 tarafından destek almaya hak kazandı.
SHMYO Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğr. Gör. Dr. Erkan Özbay’ın ‘Achillea Biebersteinii Afan.'nın Ependimal Tümör Kültür Hücrelerinde Antikanser Etkisinin Araştırılması’ konulu projesi ile ependimal tümör üzerine anti-kanser özellikleri araştırılacak.
Ögr. Gör. Dr. Özbay, ependimal tümörlerin tüm merkezi sinir sistemi tümörleri içinde yüzde 6,8’lik bir dilimi oluşturduğunu vurgulayarak şunları söyledi: ”Ependimal tümörler, çocukluk çağında merkezi sinir sisteminde en sık görülen 3. tümör grubudur. Özellikle kafatası içinde yerleşik ependimal tümörlerin kritik beyin yapılarına yakınlığı cerrahi olarak tedavisini zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte, başarılı operasyon ve sonrası uygulanan radyoterapi tedavilerinde bile pediatrik hastalarda yüksek oranda tümör tekrarı yaşanmaktadır. Tekrar eden ependimal tümörlerin ise uzun süreli kontrolü nadiren yapılır ve pediatrik hastaların yaklaşık yüzde 90'ı sonunda hastalığa yenik düşer.
Pek çok ilaç çeşidinde olduğu gibi, onaylanmış kanser ilaçlarının da neredeyse yüzde 75’i bitkisel kaynaklı ajanlardan fikir alınarak geliştirilmiştir. Karaman bölgesinde de yetişen Achillea biebersteinii (Civanperçemi) bitkisinin farmakolojik olarak oldukça zengin içeriğe sahip olduğu, su ekstreleri üzerine yapılan araştırmalarda antikanser etkileri kanıtlanmış fenolik bileşiklerin bulunduğu rapor edilmiştir.
Bu çalışmada birçok ülkede yüzlerce yıldır pek çok hastalığa karşı geleneksel tıpta kullanılmakta olan civanperçeminin Karaman bölgesinde yetişen örneklerinin su ekstresinin ependimal tümör hücre kültürleri üzerine anti-kanser özelliklerinin biyofiziksel, sitotoksik, biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle incelenmesi ve bitki ekstresinin içeriğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.”
Okunma Sayısı: 22