Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE ‘III. ULUSLARARASI TEMEL EĞİTİM KONGRESİ’

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından ‘III. Uluslararası Temel Eğitim Kongresi’ (UTEK 2024) düzenlendi.

KMÜ Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde “Geleceğin Eğitim Uygulamaları” temasıyla 15 Temmuz Konferans Salonunda düzenlenen kongrenin açılışına Rektör     Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın ve Prof. Dr. Serkan Ada, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihat Abdioğlu, Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, il ve üniversite protokolü, bilim insanları, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Kongre, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Seda Dilay'ın Kişisel Seramik Sergisi'nin açılışı ile başladı. ‘Miras’ temalı sergide Karaman’ın tarih, sanat ve kültürünü anlatan 27 özgün seramik eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Karaman’ın tarihsel ve kültürel değerlerinin insanlık tarihi kadar eski bir malzeme olan seramik ile buluşturulmasının amaçlandığı sergi, bir hafta boyunca Eğitim Fakültesi fuaye alanında sergilenmeye devam edecek.

“Çocuklarımızı modern eğitim yöntemleriyle donatmak ve onların hayal gücünü, yaratıcılığını ortaya çıkarmak için buradayız”

III. Uluslararası Temel Eğitim Kongresi saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende ilk olarak söz alan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve Eğitim Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Nihal Yıldız, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, “Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklık ve düşkünlüğe bırakır." İşte tam da bu noktada, sorumluluğumuzun ne denli büyük olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bizler, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı, modern eğitim yöntemleriyle donatmak ve onların hayal gücünü, yaratıcılığını ortaya çıkarmak için buradayız. Eğitimde inovasyonu teşvik etmek, kaliteli eğitim imkanları sunmak ve herkes için erişilebilir bir öğrenme ortamı oluşturmak, bizim ortak hedefimiz olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyen İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ise yapılacak her bir katkı ve çalışmanın eğitim camiasına çok büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

“Kongreyi Karaman’da düzenlemenin gururunu yaşıyoruz”

Kongre Başkanı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihat Abdioğlu, kongrenin hazırlık aşamasından bugüne kadar desteklerini esirmeyen ve emeği geçen  herkese teşekkür ederek şunları söyledi: “Bilmek başka, bulmak başka, olmak başkadır.” sözü ile bize eğitimin sadece bilgiyle sınırlı olmadığı, bu bilgiyi içselleştirmenin önemini hatırlatan Mevlana’nın, “İlim ilim bilmektir; ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır.” ifadesi ile de bize gerçek bilginin insanın kendini tanımasından geçtiğini anlatan Yunus Emre’nin diyarı Karaman’da böyle güzel ve geniş katılımlı bir kongre gerçekleştirmenin mutluluk ve gururunu yaşıyorum.” 

“Eğitim, bir ulusun geleceğini şekillendiren en temel unsurdur”

Kongre Onursal Başkanı KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı da “Kongremizin teması olan ‘Geleceğin Eğitim Uygulamaları’ dönüşümün temel dinamiklerinden birini temsil etmektedir. Eğitimde yenilikçi yaklaşımlar, teknolojinin entegrasyonu, bireyselleştirilmiş öğrenme yolları ve iş dünyası ile olan iş birlikleri geleceğin eğitim modelinin yapı taşlarını oluşturmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, "En büyük savaş, cehaletle yapılan savaştır." diyerek eğitimin sadece bireyler için değil, bir toplum için ne denli kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulamıştır. Eğitim, bir milletin geleceğini şekillendiren en temel unsurdur. Bu kongre ile birlikte geleceğin eğitim uygulamalarını tartışmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Eğitim sistemimizi yeniden değerlendirmek, yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek ve en önemlisi, Atatürk'ün vizyonuyla uyumlu bir eğitim modeli oluşturmak amacıyla fikir alışverişinde bulunacağız.” dedi.

Müzik dinletisi ile devam eden kongre kapsamında daha sonra çağrılı konuşmalara geçildi. Dr. Louise Gilbert’in ‘Emotion Coaching’ başlıklı konuşmasının ardından Bahçeşehir Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yavuz Samur, ‘Oyun Dostu Okul, Oyun Dostu Öğretmen’, Trakya Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Emine Ahmetoğlu ise ‘Günümüz Öğretmenlerin Yeni Rolü: Travma Bilgili Öğretmen Olmak’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Kongrenin açılış töreni, hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

III. Ulusal Temel Eğitim Kongresi’nde 3 gün boyunca 5 oturum, 3 panel, 12 atölye çalışması gerçekleştirilecek ve 123 yüz yüze ve çevrimiçi bildiri sunulacak.

           

 

 

Okunma Sayısı: 122