Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Sutay, TÜBİTAK 1812-Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG Yatırım) kapsamında sunduğu projeyle ‘Mükemmeliyet Mührü’ almaya hak kazandı.
TÜBİTAK BiGG Yatırım Programı, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini destekleyerek, katma değer ve istihdam yaratma potansiyeli yüksek girişimlerin hayata geçirilmesini amaçlıyor. 2024 yılı ikinci çağrısına toplam 1768 girişimci iş fikri başvurusunda bulundu. İki aşamalı değerlendirme sürecinin ardından 134 girişimciye ‘Mükemmeliyet Mührü’ verilirken, bu başarıyı elde edenler arasında Prof. Dr. Didem Sutay da yer aldı.
Termiye ile Yerli Bitkisel Protein Üretimi
Prof. Dr. Didem Sutay ve ekibinin ‘Termiyeden (Lupinus albus) Bitkisel Alternatif Protein Üretimi ve Gıda Ürünlerinde Kullanımı (TERM-PRO)’ başlıklı projesi, sürdürülebilir tarım ve yerli endüstriyel üretim yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor. Sutay, proje kapsamında termiye bitkisinin, soya fasulyesine muadil bir yerli protein kaynağı olarak kullanılacağını ifade etti.
Dünya genelinde hayvansal protein kaynaklarının artan nüfus için yetersiz kaldığını, ayrıca, hayvansal proteinlere olan talebin sağlık, çevresel etkiler ve ekonomik nedenlerle azaldığını belirten Sutay, bitkisel proteinlerin giderek daha fazla önem kazandığını vurguladı. Türkiye’nin bitkisel proteinkonsantresiihtiyacını büyük ölçüde ithalatla karşıladığını ifade eden Sutay, TERM-PRO ile dışa bağımlılığın azaltılmasını ve çevre dostu üretim süreçlerinin geliştirilmesini hedeflediklerini belirtti.
Akademi ve sanayi iş birliğini ön planda tutan projede Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel (fikir, proje ve şirket ortağı), Prof. Dr. İlkay Şensoy ve Öğr. Gör. Dr. Ulviye Betül Söyler (araştırmacılar) ile sanayi kuruluşları stratejik partner olarak yer alıyor.
‘Tarladan Çatala’ Vizyonu
Prof. Dr. Didem Sutay, projenin ‘tarladan çatala’ yaklaşımıyla değer zincirinin tüm basamaklarını kapsadığını belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Termiye tarımından bitkisel protein konsantresiüretimine, bu proteinlerin yenilikçi ticari gıda ürünlerde kullanılmasına kadar uzanan bir süreci kapsayan projemiz, çevre dostu üretim yöntemlerini destekliyor. Ayrıca üniversitemizin ‘Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri’ ihtisaslaşma alanına da katkı sağlayacak olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Okunma Sayısı: 60