Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde ‘I. Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Sempozyumu’ düzenlendi.
‘Beylikten Günümüze Karaman’ teması ile düzenlenen sempozyumun açılış törenine Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın, Prof. Dr. Serkan Ada ve Prof. Dr. Mahmut Baykan, il ve üniversite protokolü, bilim insanları, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, üniversitenin tanıtım filminin izlenmesi ve açış konuşmaları ile devam etti.
“Karaman'ı marka kent olarak geleceğe taşımak istiyoruz”
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Oktay, günümüzde rekabetin hayatın her boyutunda varlığını hissettirdiğini ve kentleri de bu bakış açısı ile ele alma zaruretini beraberinde getirdiğini vurgulayarak, ”Bugün artık kentlerin yetkinlik ekseninde tarihten gelen sosyo-kültürel varlıklarının yanında entelektüel ve finansal varlıklarını etkin bir şekilde kullanarak gelecek yönelimli stratejik bir bakışla marka değerini artırabileceği ve böylece rekabet gücü elde ederek varlığını sürdürebileceği kabul edilmektedir. Sempozyumun geniş bir perspektifle ele alınıp düzenlenmesi kentsel rekabet ve kent markası düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Üniversitelerin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, toplumsal hizmet fonksiyonlarının ötesinde bilgi üretmek ve bunu toplumsal çıktı ve değere dönüştürmek gibi asli bir fonksiyonu daha vardır. Bu gerçekten hareketle Karamanımızın sahip olduğu değerlere vurgu yaparak vizyoner projelerine katkı sağlamak düşüncesi de "Beylikten Günümüze Karaman" temasının arka planını oluşturmuştur.” dedi.
Prof. Dr. Oktay, “Karaman'ı eski bir başkente yakışır şekilde bir marka kent olarak geleceğe taşımak isteği ile düzenlediğimiz sempozyuma katkılarından dolayı valimiz Mehmet Fatih Çiçekli'ye, rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Gavgalı'ya, sempozyum düzenleme kurulu üyelerine, çalışma takımlarında görev alan hocalarımıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.
“Karaman; gıda, tarım ve sanayi şehri”
Karaman’ın gelişen sanayisi ve çalışmaları hakkında önemli bilgiler aktaran ve Karaman’ın geleceğin parlayan yıldızı olacağını vurgulayan Karaman Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, şunları söyledi: “Üniversitenin açılışına şahit olmuş birisi olarak üniversitenin şu an geldiği durum bizi çok memnun ediyor. Üniversitenin yapmış olduğu çalışmalar bize güç veriyor. Özel sektörle ilgili birlikte yapılan çalışmalar sektörümüze de bir yön veriyor. Bu vesileyle rektörümüzün nezdinde tüm üniversite camiasına da teşekkürlerimi iletmek isterim.”
“Karaman, tarih boyunca Anadolu’nun önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olmuştur”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, “Karaman, tarih boyunca Anadolu’nun önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olmuştur. Özellikle Karamanoğulları Beyliği’nin bu topraklarda kurulmuş olması, Karaman’ın tarihsel kimliğinde çok önemli bir yere sahiptir. 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’da siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda önemli bir güç olan Karamanoğulları, Türkçeyi resmi dil ilan ederek Anadolu’da dil birliğinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Bu karar, yalnızca Türk dili ve edebiyatı açısından değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal yapının şekillenmesi bakımından da derin izler bırakmıştır. Bu miras, Karaman’ın zengin tarihinin ve köklü kültürel kimliğinin temel taşlarından biridir. Bugün bir araya gelmemize vesile olan sempozyum, tarihimizin önemli bir parçasını oluşturan Karamanoğulları Beyliği’nin mirasını, bu kadim toprakların günümüze uzanan kültürel birikimini ve Karaman’ın şekillenmesindeki rolünü derinlemesine ele almak için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Karaman, derin ve kadim bir tarihten gelen bir şehir”
Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, “Karaman, bir vilayette olması gereken hemen her şeyin hızlı tren dahil bulunduğu, olmaması gereken hemen hiç bir şeyin işsizlik, hava kirliliği, deprem dahil bulunmadığı bir vilayet. Bu ülke standartlarında fevkaladenin fevkinde olduğunu gösteren bir durum. Karaman, derin ve kadim bir tarihten gelen bir şehir. Osmanlı aşağı yukarı altı asır hüküm sürmüş bir cihan devleti. Bununla beraber Karamanoğulları Beyliği üç asırdan fazla hüküm sürmüş bir beylik ve bu tesadüf değil. Bu hem insan kalitesi, o beyliği oluşturan demografik yapının hususiyetini bize ifade etmekle beraber, aynı zamanda coğrafi özelliklerini, Ermenek bölgesinin kendine has özelliklerini, ovanın bambaşka bir zenginliğini ve tüm şehrin büyük bir ekonomik zenginlik üzerinde bulunduğunu da ele aldığımızda bunun tesadüf olmadığını bize gösteriyor. Geçmişteki ayakta kalışın, bugünkü durumun da sebebinin biraz o olduğunu düşünüyorum. Aynı temellerin, aynı kadim geçmişin, aynı büyük zenginliğin bizim önümüzde nice ufukları, nice potansiyeli de beraberinde getirdiğini düşünüyorum. Şimdi bize düşen bu bilgi şöleninde uzman bilim insanlarının değerlendirmeleri ile önümüze bir yol haritası aldıktan sonra bu şehre bu potansiyeli içinde bulunduran halihazırdaki muazzam yapıyı daha da üst seviyeye, daha da kaliteli bir vaziyete iletmek için ne yapmamız gerektiğine dair bir takım fikirler almak. O bakımdan ilimizin önemli aktörlerinden olan üniversitemizin şehrimize, sadece akademik camiaya değil, bu şehrin geleceğine de bu vesileyle vereceği, vermekte olduğu katkı için de ayrıca teşekkürlerimi bildiriyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Program, konuşmaların ardından ‘Karaman’ın Bugünü ve Geleceği’ konulu açılış paneli ile devam etti. Panele Duru Bulgur Onursal Başkanı ve İKEV Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, Karaman Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı (KAREV) Yönetim Kurulu Başkanı Veli Bozkır, Gazeteci Yazar Ahmet Tek, Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nuri Koçak ile Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve KMÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Nebi Uysal konuşmacı olarak katıldı. Tören, açılış panelinin ardından teşekkür belge takdimleri ile sona erdi.
200’e yakın bilim insanın katıldığı ‘I. Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Sempozyumu’, ‘Beylikten Günümüze Karaman’ ana teması başlığı altında antropoloji, dil, edebiyat, eğitim, ekonomi, gastronomi, kentleşme, kültür, sosyoloji, spor, tarım, tarih, yerel yönetimler ve yönetim gibi pek çok konunun ele alınacağı 30 oturumda, 134 bildiri ile üç gün boyunca devam edecek.
Okunma Sayısı: 365