Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde ‘GastroKMÜ Köklü Tatlar Yeni Ufuklar Üniversitelerarası Yemek Yarışması’ düzenlendi.
KMÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (SBMYO) Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü tarafından ‘Gelenekten Geleceğe Karaman Mutfağı’ teması ile düzenlenen programın açılış törenine, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın ve Prof. Dr. Serkan Ada, SBMYO Müdürü Doç. Dr. Kasım Karataş, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, üniversite personeli, misafir üniversitelerin öğretim elemanları ile öğrencileri katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, üniversitenin tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti.
“Karaman'ın yöresel yemeklerini tanıtmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz”
Törende konuşan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kasım Karataş, “Yüksekokulumuzun ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz bu özel etkinlikte, Türk mutfağının önemli bir parçası olan Karaman'ın yöresel yemeklerini tanıtmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Karaman, tarih boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olmuş, zengin mutfak kültürü ile bu çeşitliliği sofralarına taşımıştır. Bugün burada Karaman'ın yöresel tatlarını yeniden keşfederken, gençlerimizin yaratıcı dokunuşlarıyla bu lezzetlere yeni bir soluk kazandırma fırsatı bulacağız. Yarışmamıza Türkiye'nin dört bir yanından teşrif eden köklü ve değerli üniversitelerimizi ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bugün burada yalnızca Karaman'ın yemeklerini değil, bu yemeklerin kültürümüze kattığı zenginliği ve paylaşma ruhunu da kutlayacağız. Her bir yarışma ekibinin, Karamanımızın mutfak kültüründen ortaya koyacağı yemekler yalnızca tatları, aynı zamanda emeği ve yaratıcılığı temsil edecek. Hep birlikte hem tatların hem de dostlukların kazandığı unutulmaz bir gün geçirmeyi diliyorum. Şimdiden tüm yarışmacılarımıza başarılar diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
“Karaman, kültürel çeşitliliğini mutfağına da yansıtan bir şehir olmuştur”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Ada ise “Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen bu yarışma, yalnızca mutfağımızın zenginliklerini değil, aynı zamanda kültürel mirasımızın derinliklerini ve geleceğe uzanan vizyonumuzu da yansıtan bir etkinliktir. Karaman, tarih boyunca kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olmakla birlikte, kültürel çeşitliliğini mutfağına da yansıtan bir şehir olmuştur. Bu yarışma vesilesiyle, Karaman’ın eşsiz tatlarını ve yemek kültürümüzün derinliğini, diğer üniversitelerden gelen değerli katılımcılarımızla paylaşacak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. GastroKMÜ'ye katılım gösteren 10 üniversiteye, değerli jüri üyelerimize, emeği geçen tüm panelistlerimize, organizasyon ekibine ve destekçi kurumlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitelerarası bu anlamlı buluşmanın, hem bireysel hem de kurumsal ilişkilerimizi güçlendireceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Müzik dinletisi ile devam eden etkinlik daha sonra gün boyu süren yarışma ve paneller ile devam etti. İlk olarak ‘Mevlevi Mutfağı’ konulu panelde Doç. Dr. Yılmaz Seçim ile Öğr. Gör. Hüsnü Kasar konuşmacı olarak yer aldı. Mevlevi mutfağında pişirilen yemekler, pişirme ve saklama yöntemleri, kullanılan araç ve gereçlerin anlatıldığı panelin ardından ‘Kültürel Miras ve Karaman Gastronomisi’ konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Kadriye Alev Akmeşe’nin yaptığı panelde Doç. Dr. Gürkan Akdağ, Doç. Dr. Ozan Güler ve şef ve bilim uzmanı Yusuf Kara konuşmacı olarak yer aldı. ‘Bir İmparatorluğun Mutfak Hikayeleri’ konulu etkinlikte ise Tolunay Sandıkçıoğlu ve Doç. Dr. Sami Sonat Özdemir katılımcılara önemli bilgiler aktardı. Günün son paneli olan ‘Gastronomi Turizmi Kapsamında Coğrafi İşaretli Ürünler’ konulu programda ise Doç. Dr. Mehmet Can ile Öğr. Gör. Dr. Sercan Benli, coğrafi işaretli ürünler hakkında açıklamalarda bulundu.
Gün boyu devam eden ve renkli görüntülere sahne olan yemek yarışmasında bir taraftan etkinlikler devam ederken bir taraftan da Karaman lezzetlerinin yapıldığı yarışmada kıyasıya mücadele devam etti.
Aksaray Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İstanbul Altınbaş üniversitesi, Mersin üniversitesi, Muğla üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Sinop Üniversitesinin katıldığı yarışmada Karaman mutfağına ait çeşitli lezzetler yapılarak jürinin beğenisine sunuldu.
Karaman Mutfağının tanınırlığını artırmak, Karaman yöresel yemeklerinin özüne sadık kalınarak modernize edilmesini ve bu sayede otel ve restoran menülerinde sunulabilir hale getirilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmanın sonunda dereceye girenlere ödülleri takdim edilecek.
Okunma Sayısı: 210