Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Fikrine Sağlık Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Hemşirelik Zirvesi’ düzenlendi.
KMÜ İİBF Kemal Esengün Konferans Salonunda gerçekleştirilen zirveye Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Baykan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sefa Usta, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Fikrine Sağlık Öğrenci Topluluğunun tanıtım videosu ile devam etti.
Programda KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü öğrencisi ve Hemşirelik Zirvesi Koordinatörü Alirıza Sarı’nın açış konuşmalarının ardından selamlama konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı şunları söyledi: “Dünyaya geldiğimiz ilk doğum anımızda hemşireleri görüyoruz. Bu dünyadan göçüp giderken son anımızda da yine yanımızda hemşireler oluyor. Bu yüzden hemşireler hepimiz için çok kıymetli mesleği yerine getiriyorlar. Hemşireler, çok daha iyi donanımlara sahip olmalıdır. Hemşirelerin eğitim günlerinde kazanacağı donanımlar hayat boyu onların becerisi olacak. Kazanılan bu donanımlar da insanlara karşı hizmetlerinin bir parçası olacak. O yüzden bugün burada düzenlenen Hemşirelik Zirvesi’nde emeği olan herkese ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum.”
KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Canbulat Şahiner’in danışmanlığında fakülte Hemşirelik bölümü öğrencileri Başkan Ener Yener, Koordinatör Alirıza Sarı, Bilişim sorumlusu Berat Yakar ve Raportör Seher Şimşekoğlu’nun organizasyonuyla gerçekleşen zirvede açış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.
Hemşireliğin hastalara sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal bakım sağlama sanatı olduğunun vurgulandığı zirvede ilk olarak Fenerbahçe Üniversitesi Arş. Gör. Ruhat Tilki, ‘Tele Sağlık Uygulamaları’ konusu hakkında online bir sunum gerçekleştirdi.
Arş. Gör. Tilki, “Tele sağlık uygulamaları, sağlık hizmetlerinin uzaktan sunulmasını sağlayarak hastaların tanı, tedavi ve takip süreçlerinde sağlık profesyonellerine ve hastalara destek sağlar. Tele sağlık uygulamalarına video konferans, elektronik takip sistemleri ve telefon aramaları örnek verilebilir. Tele sağlık uygulamalarında özellikle hemşire ve hekim olmak üzere profesyonellerin önemli rolü vardır.” dedi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşire Ahmet Beler, ‘Hemşirelikte İnovasyon’ konusu ile hemşirelik uygulamalarının, süreçlerinin ve hasta bakımının geliştirilmesine yönelik yenilikçi fikirlerin ve teknolojilerin uygulanması hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Programa online olarak katılan Dokuz Eylül Eğitim Araştırma Hastanesi Hemşire Orhan Koçak, ‘Klinikte Kanıt Temelli Uygulamalar’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. “Hemşirelik pratiğini bilimsel bir temele oturtarak, hasta güvenliğini artıran sağlık hizmetlerinin kalitesini iyileştiren ‘Kanıt Temelli Uygulamalar’ sağlık siteminin etkinliğini destekler.” ifadelerini kullanan Hemşire Orhan Koçak, “Hemşirenin sürekli olarak güncel bilgilerle kendilerini geliştirmeleri, bu uygulamaların başarısı için kritik bir öneme sahiptir.” dedi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Yüksel ise ‘Basınç Yaralanmaları ve Önlemede Etkili Kanıt Temelli Girişimler’ konusunda açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Yüksel, basınç yaralanmalarının hasta güvenliğini tehdit eden önemli bir sorun olduğunu, bu yaralanmaların hemşire kontrollü, protokoller ve kanıt temelli girişimler ile önlenebileceğini vurguladı.
KMÜ ev sahipliğinde düzenlenen Hemşirelik Zirvesinde son olarak söz alan Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencisi hemşire Rabia Öz de ‘Kanıt Temelli Uygulamalar’ konusunu hemşirelik öğretimi bağlamında ele aldı.
Program, sunumların ardından teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 209