Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri Koordinatörlüğü ile Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Meyve Bahçelerinde Dengeli Gübrelemenin İlkeleri' konulu panel düzenlendi.
KMÜ Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele, Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın ile Prof. Dr. Mahmut Baykan, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, üniversite personeli, Karamanlı çiftçiler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panel Rektör Gavgalı’nın açış konuşması ile devam etti.
Rektör Gavgalı, “Üniversitemizin ‘Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri’ tematik alanıyla, bölgenin kalkınmasına katkı sunmayı amaçladığını ve bölge üreticilerinin rekabet gücünü artırmak için her türlü iş birliğine açık olduğunu bilmenizi isterim. Bu çabanın en somut göstergesi, özellikle üniversite-sanayi iş birliğiyle hayata geçirilen çıktıya yönelik projelere verdiğimiz desteklerdir. Ayrıca, sizlerden gelecek talepler doğrultusunda ziraatın farklı alanlarında etkinlikler düzenlemek için de her zaman hazırız. Bugün gerçekleştirdiğimiz panel ile özellikle elma üreticilerimize katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda panelin büyük bir önem taşıdığına inanıyorum. Programa katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.
Sağlıklı Gelecek İçin Toprağın Korunması Önemli
Programda kısa bir sunum yapan Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut ise Karaman Tarımı, Suyu Merkeze alan Bitkisel Üretim Planlaması, Yeni Destekleme Modeli, Su Kısıtı, Üretimi Geliştirme Desteklemeleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2024 Yılında Elma Bahçelerinde Uygulanan İyi Tarım ve Biyoteknik Mücadele Projeleri hakkında bilgiler vererek, 2025 yılı üretim sezonunun tüm üreticilerimiz için hayırlı ve bereketli olması dileğinde bulundu.
Panelde ilk olarak söz alan KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Özaytekin, ‘Toprağa Bilimsel Açıdan Bakış’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Özaytekin, toprağın oluşumu, verimliliğini etkileyen faktörler, toprağın yaşamımızdaki önemi konularından bahsederek, “Toprağın gelecek nesiller için korunması gerekiyor. Eğer toprağımız rant uğruna feda edilirse, geleceğimiz açısından büyük sorunlarla karşılaşma olasılığımız yüksek.” dedi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin ise ‘Meyve Bahçelerinde Dengeli Gübrelemenin İlkeleri’ konusunda detaylı açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Gezgin, “Bitkiyi beslemek, hayvanı ve insanı beslemek demektir. İnsan sağlığı dengeli bitki beslemeye bağlıdır. Bitki beslemede toprak ve yaprak analizleri çok önemlidir. Bitkilerin besin elementlerini topraktan alması birçok faktöre bağlıdır. Bunların anlaşılmasıyla başarılı bir yetiştiricilik yapılabilir.” ifadelerini kullandı.
Panel, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.
Okunma Sayısı: 422