Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ YENİ BAŞARILARA İMZA ATARAK 2025 YILINA GİRDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) 2024 yılında gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel etkinlikler, bilimsel başarılar, ödüller ve şampiyonluklarla yeni yıla adım attı.

Üniversitede Rektörlük bünyesinde düzenlenen programlar başta olmak üzere akademik birimler ve öğrenci toplulukları tarafından yüzlerce etkinlik yapıldı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024 yılında yine önemli etkinliklere ev sahipliği yaparken, üniversitede sempozyum, kongre, çalıştay, panel, konferans, söyleşi, sergi, seminer, toplantı ve eğitim başta olmak üzere pek çok organizasyon düzenlendi.

KMÜ, Bilimsel Atılımlarıyla Türkiye’de Yükselen Yıldız

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) 2024-2025 Türkiye Sıralamasına göre KMÜ, üniversitelerin akademik performanslarına göre yapılan sıralamada geçtiğimiz yıla göre iki basamak daha yükselerek 70. sırada yer aldı.

TÜBİTAK-ARDEB 2023 Yılı 2. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme sonuçlarına göre KMÜ Öğretim Üyeleri Doç Dr. Yakup Ulusu ile Doç. Dr. Emel Altaş’ın yürütücüsü olduğu iki farklı proje desteklenmeye hak kazandı.

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacıların hazırladığı 2024 yılının en etkili bilim insanları raporu, Elsevier tarafından açıklandı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden de 10 akademisyen dünyanın en etkili bilim insanları listesine girmeyi başardı. Ayrıca, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Selami Balcı’nın buluş sahipleri arasında yer aldığı ‘Ayrık Nüveli Evirici Çıkış Transformatörleri İçin Karma Nüve Yapısı’ başlıklı projesi 2024 yılının ilk tescillenen patenti olurken, Prof. Dr. Serdar Çarbaş’ın ‘Afetler Sonrasında Üç Boyutlu Yazıcı İle Yapılacak Olan Geçici Beton Konutlarda Kullanılacak Malzeme Karışımlarının Optimizasyon Metodu’ konulu buluşu ise ikinci tescillenen patent oldu. Yine Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Sönmezoğlu, TÜBİTAK 2247-A “Ulusal Lider Araştırmacılar” Programı sonuçlarına göre ‘Ulusal Lider Araştırmacı’ seçildi. Bunun yanı sıra KMÜ Öğretim Elemanları, alanına özgü pek çok projeyle TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından Hassas Harım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri konusunda görevlendirilen KMÜ, ihtisaslaşma alanlarıyla ilgili üniversite-sanayi iş birliklerine hız kesmeden devam etti.

KMÜ, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan “Üniversite-Sektör İş Birliği” protokolü kapsamında üniversite öğrencileri ile alanındaki uzman kişileri bir araya getiren ‘Sektör Kampüste’ programının paydaşı oldu.

KMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yalçın Coşkuner ve Prof. Dr. Abdulvahit Sayaslan, ‘Karaman Mayalısı’ ve Karaman Tahinli Pidesi’nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almasına katkı sağladı. Karaman İl Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Mevlâna Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından mali destek sağlanan proje kapsamında Karaman’a Özgü Unlu Mamuller Araştırması ve üç adet ürün için coğrafi işaret projesinin araştırma raporunu KMÜ Öğretim Üyeleri hazırlayarak coğrafi işaret başvuru süreçlerine katkı sağladı.

Yenilikçi Projeler ve Girişimlerle Geleceğe Hazırlık

Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çevre dostu temiz enerjiyle Türkiye’nin yıllık elektrik üretimine katkı sağlayan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, kendi ihtiyacını karşılamanın yanında tüketim fazlası enerjiyi de satarak yaklaşık 7 milyonluk gelir elde etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan aldığı yetki belgesi ile Sertifikalı Enerji Yöneticisi Eğitimleri düzenleyebilen ve KOP Bölgesinde tek, Türkiye’de ise dört merkezden biri olan KMÜ Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAREN), eğitimlerine devam etti.

KMÜ, çağın gerekliliklerine uyum sağlayarak yükseköğretimde yenilikçi bir adım daha atarak, büyük veri analizinin sunduğu fırsatları değerlendirmek ve bu alandaki çalışmalarını bir üst seviyeye taşımak amacıyla "Büyük Veri Koordinatörlüğü"nü hayata geçirdi. KMÜ’ye bağlı ön lisans ve lisans bölüm/programlarında verilecek olan ortak Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Yabancı Dil (İngilizce) derslerinin ve sınavlarının sistemli bir şekilde yürütülmesi için de ‘Ortak Dersler Koordinatörlüğü’ kuruldu. Ayrıca üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Resmi Gazetede yayımlanan karar ile fakülteye dönüştürüldü.

KMÜ; 12 fakülte, 1 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 23 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile bilim dünyasına katkı yapmaya devam ediyor.

Kültür, Sanat ve Bilim Etkinliklerinde Örnek Üniversite

KMÜ Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde “Geleceğin Eğitim Uygulamaları” temasıyla “III. Uluslararası Temel Eğitim Kongresi” (UTEK 2024), Tıp Fakültesi tarafından ise genç hekimlerin buluştuğu ‘Ustasından Çırağına Pediatri’ temasıyla “1. Ulusal Tıp Öğrencileri Kongresi” gerçekleştirildi.

Ayrıca KMÜ ve Korozyon Derneği iş birliğiyle “Sürdürülebilir Gelecek için Korozyondan Korunma” teması ile “16. Uluslararası Korozyon Sempozyumu” (KORSEM’24) düzenlenirken “Beylikten Günümüze Karaman” teması ile de “I. Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Sempozyumu” yapıldı.

Mezunlar Derneği ile KMÜ Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde hayata geçirilen “Mezundan Mezuna Mentör & Menti Programı” kapsamında KMÜ mezunları, tecrübelerini genç meslektaşlarıyla paylaşmaya devam etti. Ayrıca Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ‘KMÜ-Umutlar Akademisi’ projesiyle de lise son sınıf öğrencileri üniversitede derslere girerek hedefledikleri bölümü yakından tanıma fırsatı buldu.

Üniversite bünyesinde hıdırellez, bahar şenliği, nevruz kutlaması, tiyatro, konser, sergi, açık hava sineması gibi etkinliklerle öğrenciler yıl boyunca doyasıya eğlendi.

2024’ü Taçlandıran KMÜ Başarıları

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından verilen “2023-2024 Eğitim- Öğretim Yılı Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Program Nişanı” ödüllerinde KMÜ, 5 bayrağın sahibi olurken, 2 bayrak içinde aday olmaya hak kazandı.

KMÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Öykü Özbey, Bosna Hersek’in ev sahipliğinde 2024 yılında gerçekleştirilen Ümitler Avrupa Taekwondo Şampiyonası’nda Avrupa üçüncüsü olarak bronz madalya kazandı.

KMÜ öğrencileri, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından düzenlenen 24 ülkeden 1500 yarışmacının 78 farklı kategoride kıyasıya mücadele ettiği yarışmada 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

KMÜ Halk Oyunları ekibi Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Halk Dansları Müsabakalarından ikincilikle döndü.

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen 172 üniversiteden 1087 öğrenci katıldığı hikâye yarışmasında Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü öğrencisi Serhat Uysal, üçüncü oldu.

KMÜ Edebiyat Fakültesi Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencisi Dilek Çeker, İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 farklı dilde yapılan ‘1. Genç Çevirmen Adayları Yarışması’nda Almanca dil kategorisinde birinci oldu.

KMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencileri, Karabük Üniversitesi tarafından ilk kez düzenlenen Sağlık Bilimleri Festivali'nde (Sağlıkfest) büyük bir başarıya imza atarak 1203 sağlık modeli projesi arasından üçüncü olmaya hak kazandı.

Toplum İçin Sosyal Sorumluluk Projelerinde Liderlik

Üniversitenin sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, 60 yaş üzeri bireylerin yaşamları boyunca süregelen öğrenme süreçlerine destek olmak amacıyla Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde “60+ Yaşam Boyu Öğrenme Akademisi” hayata geçirildi. Yine bu kapsamda Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin desteğiyle 2023-2024 Eğitim Öğretim Bahar Yarı Yılında yaklaşık 50 kilogram plastik kapak toplanırken, üniversite yerleşkesi içerisinde farklı noktalarda fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi. Ayrıca Eğitime Lezzet Katıyoruz temasıyla da köy okuluna bağış yapmak üzere kermes düzenlendi.

                                 

Okunma Sayısı: 619