Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

GELECEĞE GÜVEN ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME ÇALIŞTAYI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde “Geleceğe Güven: Çocuk İstismarını Önleme Çalıştayı” düzenlendi.

TÜBİTAK 1002-A destekli 223K978 Nolu “Çocuk Cinsel İstismarını Önleme: Çocuk, Ebeveyn ve Öğretmene Yönelik Erken Müdahale Programlarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştaya Vali Yardımcısı Esengül Korkmaz Çiçekli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Baykan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Nejla Canbulat Şahiner, üniversite personeli, farklı üniversitelerden gelen öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, proje yürütücüsü ve Sağlık Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vildan Apaydın Cırık’ın açış konuşması ile başladı.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Vildan Apaydın Cırık, “Projede Doç. Dr. Elif Yılmaz İlter, Doç. Dr. Gülçin Güven ve Doç. Dr. Güçlü Şekercioğlu araştırmacı olarak yer alırken Prof. Dr. İsmihan Zeliha Artan ve Dr. Öğr. Üyesi Sevtap Velipaşaoğlu danışman olarak görev aldı.” diyerek konuşmasına proje ekibinden bahsederek başladı.

“Çocuklarımızı ihmal ve istismarın özellikle de cinsel istismarın gölgesinde bırakmadan risk faktörlerini en aza indirmeyi hedefledik”

Doç. Dr. Vildan Apaydın Cırık, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Projemizde hedefimizi sağlıklı çocuklar, sağlıklı aileler ve sağlıklı bir toplumla daha güzel bir gelecek kurmak adına çocuklarımızı ihmal ve istismarın özellikle de cinsel istismarın gölgesinde bırakmadan risk faktörlerini en aza indirerek önleme yöntemlerini hem çocuklara hem ebeveynlere hem de öğretmenlere bilgi vermek doğrultusunda planladık. Çocuklarımıza nasıl daha faydalı bilgiler sunabiliriz ve bunları nasıl anlatabiliriz şeklinde yaklaşık iki buçuk yıl boyunca ilmek ilmek oluşturduğumuz projenin bugün kapanışıyla sonuçları size aktarmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Hepinize değerli katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Açış konuşmasının ardından proje yürütücüsü Doç. Dr. Vildan Apaydın Cırık proje sonuçları hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktararak, çocuk cinsel istismarında ulusal ve uluslararası verilere yer vererek yaygınlığını ve önlenmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Cırık, “Proje kapsamında çocukların cinsel istismara yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin saptanması amacıyla, öz-değerlendirmeye ve projektif temellere dayanan, görsel içeriklerle desteklenmiş “Cinsel İstismara İlişkin Bilgi ve Farkındalık Düzeyi Ölçeği”nin geçerlilik ve güvenirlik analizlerinin yapılarak alan yazına kazandırıldı. İlaveten proje kapsamında “Yaratıcı Drama Temelli Cinsel İstismarı Önleme Programı” ve “Çocuk Cinsel İstismarı Önleme Yetişkin Eğitim Programı” geliştirildi. Bu programlar doğrultusunda eğitim alan çocuk, ebeveyn ve öğretmenlerin bilgi düzeylerinde artış oldu.” diyerek sözlerini noktaladı.

“Cinsel istismar; çocukların psikolojik, bilişsel ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje araştırmacısı Doç. Dr. Gülçin Güven, “Çocuk Güvenliği: Cinsel İstismara Karşı Bilinçlenme” konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Güven, “Evrensel bir sorun olarak karşımıza çıkan cinsel istismar, çocukların psikolojik, bilişsel ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yaş, sosyoekonomik düzey, ırk, etnik grup ve kültür farkı gözetmeksizin cinsel istismarın her yerde yaşanabilme ihtimali var. Ebeveynlerin bu konuda bilinçlenmesi ve çocuklarını koruma yollarını öğrenmesi büyük önem taşıyor ve çocuklarını cinsel istismara karşı koruyabilmek için bilinçli, açık ve kararlı bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor.” dedi.

İkinci oturum, Doç. Dr. Elif Yılmaz İlter'in moderatörlüğünde “Geleceğe Güven: Çocuk İstismarını Önleme Çalıştayı” ile devam etti. Çalıştay sonucunda Karaman Valiliği, Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temsilcileri, Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, akademisyenler, öğretmenler ve üniversite öğrencilerinin katılımı ile aile, öğretmen ve çocuk bağlamında çocuk istismarında risk faktörleri ve çözüm önerilerine ilişkin raporlar hazırlandı.

Çalıştay, belge takdimlerinin ardından proje kapanış toplantısı ile sona erdi.

 

 

Okunma Sayısı: 156