Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Fikrine Sağlık Öğrenci Topluluğu ile Sosyal Hizmet Öğrenci Topluluğu tarafından “Sağlık Eğitiminde Oyunlaştırma ve Yapay Zekâ” konulu eğitim düzenlendi.
KMÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Baykan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Nejla Canbulat Şahiner, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
“Günümüzde bilgiye ulaşmak kadar onu nasıl öğrettiğimiz ve öğrendiğimiz de büyük önem taşımaktadır”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan eğitim açış konuşmaları ile devam etti. Programda ilk olarak söz alan Fikrine Sağlık Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı ve Dekan Prof. Dr. Nejla Canbulat Şahiner, “Günümüzde bilgiye ulaşmak kadar, onu nasıl öğrettiğimiz ve öğrendiğimiz de büyük önem taşımaktadır. Sağlık eğitimi gibi kritik bir alanda, öğrenme süreçlerini daha kalıcı ve motive edici hale getirmek için oyunlaştırma yöntemleri giderek daha fazla kullanılmakta; bu sayede katılımcıların hem ilgisi artmakta hem de öğrenme deneyimi derinleşmektedir. Diğer yandan yapay zekâ; tanı, tedavi, hasta takibi, veri analizi ve sağlık yönetimi gibi pek çok alanda devrim niteliğinde yenilikler sunmaktadır. Bu teknoloji sayesinde hem sağlık hizmetlerinin niteliği artmakta, hem de insan hatalarının azaltılması, maliyetlerin düşürülmesi ve hasta güvenliğinin artırılması gibi önemli kazanımlar elde edilmektedir. Bu programda, hem dijital çağın sunduğu yenilikleri birlikte keşfedecek, hem de eğitimde kaliteyi artırma yollarını birlikte tartışacağız.” dedi.
“Oyunlaştırma, öğrenmenin en iyi ve en kolay yöntemlerinden birisi”
Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise “Günümüz artık yapay zekâ dönemi. Yapay zekâyı kendi alanımızda ne kadar uygulayabildiğimiz çok önemli. Oyunlaştırma, öğrenmenin en iyi ve en kolay yöntemlerinden birisi. Özellikle yükseköğretimde, her geçen gün yapay zekâya ve kullanımına doğru bir yöneliş var. Son zamanlarda yapay zekâ artık her alanda kullanılmaya başladı. Siz sevgili öğrencilerimizin sağlık alanında oyunlaştırma ve yapay zekâya olan ilgisi beni çok mutlu etti. Eğitimin tüm öğrencilerimiz için verimli geçmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Özlem Ülkü Bulut, “Sağlık Eğitiminde Oyunlaştırma” konulu sunumu ile sağlık eğitiminde daha kaliteli bilgiler vermek, eğitim materyali oluşturmak ve projeleri başarıya ulaştırmada oyunlaştırma yönteminin kullanımı konusunda açıklamalarda bulundu.
KMÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Güliz Toz da “Sağlıkta Yapay Zekâ Kullanımı” konusu ile yapay zekâ nedir, yapay zekâ sağlık alanında nelerde kullanılır, hemşirelik özelinde yapay zekâ alanında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Toz, “Yapay zekâ, sağlıkta karar desteği, kişisel bakım, doğal dil işleme, ilaç keşfi ve yoğun bakım alanlarında kullanılmaktadır. Yapay zekâ, hemşirelik alanında da bizlere çok kolaylık sağlamaktadır. Örneğin hastanede yatan hastaların kalp atışı, solunum gibi hayati verileri sürekli izlenebilir. Yine hastaların düşme riski tahmini, ilaç etkileşimi kontrolü, yara takibi, hasta eğitiminde yapay zekâ destekli kişiselleştirilmiş bilgilendirme ve tıbbi kayıtların dijital asistanlarla yönetilmesi konularında da çok büyük kolaylık sağlamaktadır.” dedi.
Eğitim, sunumların ardından teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.
Okunma Sayısı: 75