Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri (HASTUYİT) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından “HASTUYİT Vizyon Buluşması: Proje ve İş Birliği Çalıştayı” gerçekleştirildi.

KMÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Çalıştay Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın ve Prof. Dr. Murat Mayda, HASTUYİT İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Yalçın Coşkuner ve HASTUYİT Yürütme Kurulu üyelerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sanayiciler, iş insanları ile üniversite personeli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, çalıştayın önemine vurgu yaparak, “Türkiye, yükseköğretim alanında önemli bir atılım yaparak üniversiteleşme sürecini hızlandırdı. Kuruluş sürecinin ardından üniversitelerin altyapı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversiteler "Araştırma Üniversiteleri" ve "İhtisas Üniversiteleri" olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. Araştırma üniversiteleri; köklü geçmişe sahip, güçlü akademik kadrosu olan ve araştırma kapasitesi yüksek üniversitelerden oluşmaktadır. Üniversitemizin de içinde yer aldığı ihtisas üniversiteleri ise daha genç yaşta olan ve bulundukları ilin ekonomik potansiyeli veya fırsatları doğrultusunda belirli araştırma temalarıyla görevlendirilmiş kurumlardır. YÖK Başkanı’nın bu konudaki iki önemli vurgusu dikkat çekicidir. Birincisi, ortaya konan teorik bilginin somut bir ürüne dönüşmesi ve bu ürünün sadece bölgeye değil, ülkeye ve hatta mümkünse dünyaya fayda sağlamasıdır. İkinci vurgu ise stratejik planlamaya yöneliktir. YÖK’ün ihtisas üniversitelerine yönelik olarak ‘Bölgenin kalkınmasına ne kadar fazla katkı sağlarsanız bizim sizlere desteğimiz o oranda artacaktır.’ mesajı performansa dayalı stratejik bir bütçe yaklaşımı benimsediğinin göstergesidir. Başarıya bağlı olarak üniversitelere tahsis edilen bütçeler hızla artırılabilmektedir. Karaman ili, sahip olduğu potansiyelle bu çalışmalar için son derece uygun bir konumdadır. Bugün burada sizlerle bir araya gelmemizin amacı; ortak bir sinerji oluşturmak, fikir alışverişinde bulunmak ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak uygulanabilir projeleri birlikte geliştirmektir. Bu doğrultuda, bölgenin ihtiyaçlarına yönelik somut ve sürdürülebilir fikirlerin ortaya konması büyük önem taşımaktadır.” dedi.

HASTUYİT İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Yalçın Coşkuner ise koordinatörlüğün kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bir sunum yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay bölümüne geçildi. Gıda, tarım ile iktisadi, idari ve sosyal bilimler alanlarında oluşturulan 12 tematik masada katılımcılar bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. Çalıştayda, üniversitenin "Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri" alanındaki ihtisaslaşmasına yönelik gerçekleştirilebilecek faaliyetler, bölgesel kalkınma odaklı potansiyel proje konuları, proje ekiplerinin oluşturulması ve farklı disiplinlerin iş birliği olanakları ele alındı.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, çalıştay süresince tüm masaları ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı ve katılımcılarla görüş alışverişinde bulundu.

Gerçekleştirilen etkinlikle, iş birliği ve proje geliştirme süreçlerinin somut adımlarla desteklenmesine katkı sağlanarak, KMÜ’nün bölgesel kalkınma vizyonunun geliştirilerek sürdürülmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

 

 

 

Okunma Sayısı: 184