Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Tarihçe Ve Genel Bilgi
Bilgisayar mühendisliği; bilgisayar ve ilgili cihazların tasarımı, üretimi, işletimi , bakımı ve gerekli yazılım ürünlerinin geliştirilmesi ile ilgili mühendislik dalıdır. Bilgisayar mühendisliği çok aktif ve hızla gelişen bir disiplindir. Günümüzde bilgi toplumu adı verilen yeni bir yapıya hızla geçilirken, bu değişimin öncüleri hiç kuşkusuz bilgisayar mühendisleri olacaktır. Bölümüzde 2024 yılı itibariyle 3 doçent, 4 doktor öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisi görev yapmaktadır.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Bilgisayar Mühendisliği Bölümü;
- Bilgisayar Mühendisliği’nin, diğer mühendislik alanlarından farklı olarak bir şeyi iyileştirmek için yeni teknikler bulmanın ötesinde, şu an bilinmeyen bu tekniklerin gelecekte bulunmasının mümkün olup olmadığını araştırıp matematiksel olarak sonucu ortaya koyduğunu bilerek mesleğin hak ettiği saygıdeğer yeri almasında rol üstlenen,
- Öğrendiği mühendislik bilgilerini modern araç ve teknikleri kullanarak toplumun sorunlarının çözümü için uygulayabilen,
- Sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne ve bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip,
- Mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan,
- Disiplinlerarası takımlarda çalışabilen,
- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip,
- Kendini yaşam boyu yenileme gerekliliği bilincine sahip, girişimci ruhlu bilgisayar mühendisleri ve akademisyenler yetiştirmek amacıyla 2010 yılında kurulmuştur.
Bilgisayar mühendisliğinin çalışma alanı bilgisayarın donanımı ve yazılımıyla ilgili her türlü konuyu kapsar. Başlıca çalışma alanları algoritmalar, yapay zeka, biyoinformatik, bilgisayar mimarisi, bilgisayar grafiği, bilgisayar ağları, mikroişlemciler, gömülü sistemler, bilgisayarla görme, doğal dil işleme, kriptografi, veri tabanı sistemleri, paralel sistemler, bilimsel hesaplama ve yazılım mühendisliği olarak sayılabilir.
Bilgisayar mühendislerinin yurt içinde ve yurt dışında iş bulma imkanları oldukça geniştir. Yazılım teknolojisi üreten şirketlerde, büyük şirketlerin bilgi işlem merkezlerinde, bilgisayar teknolojisi üreten/satan şirketlerde ürün danışmanı olarak (MS/ORACLE/SAP), çeşitli alanlarda faliyet gösteren şirketlerde danışman mühendis olarak, araştırma merkezlerinde, GSM şirketlerinde, bankalarda, üniversiteler ve kamu kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilmektedirler. Bunların yanında bilgisayar mühendisliği bölümünde master, doktora yaparak akademik kariyer de yapabilmektedirler.