BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
2008 yılında, Bölümümüz üniversitemizin kurulmasıyla beraber Fen Fakültesi dahilinde faaliyetlerine başlamıştır.
Biyoloji bölümü, yaşam bilimlerinin temel öğretilerini yüksek öğrenim standardında lisans ve lisansüstü öğrencilerine aktarmayı prensip edinir. Bu bağlamda, ülkemiz gibi biyolojik zenginlikleri değerli bir coğrafyada biyoloji bilimi, bitki, mantar, hayvan ve mikroorganizmaların tanımlanarak gerek bunların mekânsal ve biyolojik olarak dağılımına gerekse de biyolojik yapı ve fonksiyonlarının ortaya konmasına ilişkin çalışmaların merkezini oluşturmaktadır. Ayrıca genetik yapıların aydınlatılarak, ekolojik sorunların belirlenip, çevresel politikalar oluşmasında ve çözüm önerileri getirmede katkı sağlayarak, temel bilimlerin yaşamın içindeki sürdürülebilir dinamiğine entegre olmaktadır.
Dolayısıyla bir bilim çağı olan 21. yüzyılda, ülkemizin diğer dünya ülkeleri ile rekabetinde, biyoloji bilimi çok boyutlu etkileşimleri ile değerini giderek artırmaktadır. Bu durumda nitelikli bir meslek olarak “Biyolog” kavramının da biliminsanları tarafından 20. Ulusal Biyoloji Kongresi’nde aşağıda verilen biçimde kamu personel yasasında yer bulması oy birliği ile tavsiye edilmiştir:
“Biyolog, bütün canlı varlıkları, birbirleri ve çevreleri ile olan etkileşimlerini, bilimsel yöntemlerle inceleyen, bu yöntemler sonucunda elde ettiği verileri eğitim, tarım, orman, sağlık, çevre, gıda, endüstri, biyoteknoloji vb. alanlarda uygulayan ve uygulatan, bu sonuçları rapor haline getirerek imzalama yetkisine sahip olan kişidir.”
Biyoloji Bölümü Anabilim Dalları
* Botanik
* Ekoloji ve Çevre Biyolojisi
* Hidrobiyoloji
* Genel Biyoloji
* Moleküler Biyoloji ve Genetik
* Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji
* Zooloji
Yedi anabilim dalından oluşan bölümümüzde, 1 profesör, 3 doçent, 3 doktor öğretim üyesi ve 1 doktorasını tamamlamış araştırma görevlisi olmak üzere 8 öğretim elemanı bulunmaktadır. Lisans derecesinde eğitim – öğretim faaliyetleriyle beraber, özellikle üniversite öz kaynağı dışından desteklenen (Örn: TÜBİTAK) projeler dahilinde Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde lisansüstü (yüksek lisans ve doktora derecesinde) eğitim verilmektedir.
Genel Biyoloji, Mikrobiyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, Biyoteknoloji ve Hücre Kültürü Araştırma Laboratuvarları’nı yapısında bulunduran bölümümüzde akademik çalışmalar (özellikle lisansüstü eğitim) için gerekli olan alt yapı ve cihaz olanakları güncel durumdadır. Bu nedenledir ki, bölümümüzden lisans ve/veya lisansüstü düzeyde mezun olan öğrencilerimiz akademik yaşama katılabildikleri gibi, biyolog olarak da meslekleri ile ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde nitelikli personel olarak görev yapabilmektedir.
Uluslararası platform olarak Erasmus programı ve bunun çeşitli alt bileşenlerinden sağlanan fonlarla özellikle Avrupa’daki üniversitelerle yapılan ikili anlaşmalar sayesinde lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz ile akademik personelimize mesleki ve sosyal düzeyde yurt dışı deneyimi kazandırılmakta ve bu konudaki girişimleri cesaretlendirilmektedir. Ayrıca, son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından çeşitli alt başlıklar altında finanse edilen uluslararası burs programı ile bölümümüzü tercih eden çok farklı dünya ülkelerinden öğrencilere de eğitim verilmektedir.