Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Karamanoğulları Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi

3. Ermeni Kaynakları

ERMENİ KAYNAKLARI 

1.Moğol Tarihi (Grigor)

 
                  
 

       Grigor (öl. 1272) tarafından yazılmış olan bu eser, Moğol istilasını konu edinmektedir. Anadolu istilası ve bunların önünden kaçanlar hakkında bilgi vermektedir. Eserin bizi ilgilendiren kısmı ise özellikle Anadolu’da İlhanlı ve Memlûkler mücadelesinde Kilikya Krallığının İlhanlı tarafını tutarken Karamanoğullarının ise Memlûklerle beraber hareket ederek Kilikya Ermeni Krallığının elinde bulunan Tarsus ve Silifke şehirlerine saldırısı hakkında bilgi vermesidir. Hrand D. Andreasyan tarafından Türkçeye çevrilmiştir

2. Vekayinamesi (Urfalı Vahram)

 
       
                    

         Urfalı Vahram, 13. Asırda Kilikya bölgesinde yaşamış olan Vahram, Kilikya Ermeni tarihinin ana kaynaklarından olan bu eser, Rupen ve Hetum sülalelerinin saltanatını anlatırken Karamanoğullarının daha Selçuklu zamanındaki kuruluş evresinden itibaren bu krallığa yönelik Toroslardaki saldırılarına değinmektedir. Hrand D. Andreasyan tarafından Türkçeye çevrilmiştir. 

3. Vekayinâmesi (Simbat)

     Simbat (öl. 1275) tarafından yazılmış olan bu kronik daha ziyade Ermenilerin Doğu Anadolu’dan Bizans tarafından Kilikya bölgesine tehcir edilişi ve Kilikya Baronluğunun kuruluşu, Moğollarla olan yakınlıkları hakkında bilgi içermektedir. Eser farklı dillerde neşredilmekle17 beraber, Türkçe olarak Hrand D. Andreasyan tarafından çevrilmiş olup basılmamış, TTK kütüphanesinde elyazmaları bölümünde muhafaza edilmektedir.