Kimya Teknolojisi Programı
Genel Bilgi
Teknik ve bilimin hızla geliştiği günümüzde; sanayi, laboratuvar, çevre ve ilaç gibi birçok sektörde istihdam olanağı sağlayan Kimya Teknolojisi Programı, sektörün ara eleman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilmiştir. Kimya Teknolojisi Programı, kimyasal süreçlerin analizi, üretim, kontrol ve kalite güvence süreçlerine yönelik bilgi ve beceriler kazandırarak “Kimya Teknikeri” unvanına sahip nitelikli ara elemanların yetiştirilmesini amaçlamaktadır.
Kimya programının 40 kontenjanı bulunmaktadır. Program, zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra, 4 dönem (2 yıl) süresince toplam 120 AKTS’lik kredi sistemine dayanmaktadır. Öğrencilere uygulamalı ve teorik dersler verilirken, bölgedeki laboratuvarlardan ve endüstriyel tesislerden de yararlanma imkanı sunulmaktadır. Her öğrencinin, endüstriyel alanda faaliyet gösteren işletmelerde en az 30 iş günü staj eğitimi tamamlaması gerekmektedir.
Ders İçerikleri
Kimya Teknolojisi Programında, ilk yıl öğrenciler zorunlu dersler arasında Genel Kimya, Organik Kimya, Fizikokimya, Analitik Kimya ve Kimya Mühendisliği Temelleri gibi konularla programa başlayacaklardır. İkinci yılda ise Kimyasal Prosesler, Kalite Kontrol ve Analiz Yöntemleri, Reaksiyon Mühendisliği, Kimya Endüstrisi Uygulamaları gibi dersler ile öğrenciler ilgi alanlarına göre odaklanma imkanı bulacaklardır. Başarı ile tamamlayan öğrenciler, Kimya Teknikeri olarak mezun olacaklardır.
Vizyon
Kimya teknolojisi alanında inovatif çözümler üreterek, sektördeki gelişmelere yön verecek yetkinlikte kimya teknikerleri yetiştiren, eğitimde kalite standartlarını en üst seviyeye çıkararak tercih edilen bir ön lisans programı olmaktır.
Misyon
Öğrencilerin bilimsel metotlarla donatılarak, kendilerini sürekli geliştirebilecek nitelikte, analitik düşünme becerisine sahip, çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunan ve mesleki etik kurallarına uygun hareket eden kimya teknikerleri olarak yetişmelerini sağlamaktır.
Amaç
Kimya enerjisinin ve süreçlerinin güvenli, çevre dostu ve kaliteli bir şekilde yönetimini sağlayacak, gerekli bilgi ve becerilere sahip kimya teknikerleri yetiştirmek. Program, öğrencilerin temel kimya bilgilerini pratik uygulamalarla pekiştirerek, soruna çözüm odaklı yaklaşabilen profesyoneller olmalarını hedefler.
Hedef
Sektörün beklentilerini karşılayabilen, laboratuvar ortamında güvenli ve etkili bir şekilde çalışabilen, teknik bilgi ve becerilerini gelişim sürecinde sürekli güncelleyebilen kimya teknikerleri yetiştirmek.
Programın İmkânları
Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu laboratuarlarında, modern ekipman ve deney setlerinin yanı sıra sanayi işbirliği ile endüstriyel tesislerde uygulamalı eğitim fırsatları sunulmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin pratik bilgiler edinmeleri için düzenlenen seminerler, teknik geziler ve proje çalışmaları da mevcuttur.
İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, özel sektörde kimya sanayi, laboratuvar hizmetleri, gıda ve ilaç sanayi gibi birçok alanda çalışabilirler. Kamu kuruluşlarında da çeşitli pozisyonlarda yer alabilecekleri gibi, bağımsız olarak da iş kurma imkanına sahiptirler.
Üst Öğretim Olanakları
Kimya Teknolojisi Programı mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki bölümlere geçiş yapabilirler:
Bölümünden mezun olan öğrenciler, ayrıca açık öğretim programlarına sınavsız olarak devam etme imkanına sahiptir.