Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Üretim Metalurjisi Laboratuvarı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü bünyesinde 2015 yılında kurulan Üretim Metalurjisi Laboratuvarımız bünyesinde Pirometalurjik ve Hidrometalurjik çalışmalara ağırlık verilmektedir. Laboratuvardan sorumlu öğretim üyemiz Doç. Dr. Aydın RÜŞEN’dir.

 
 Üretim Metalurjisi Laboratuvarı Genel Görünümü

Üretim (Ekstaktif) Metalurjisi, doğada mevcut bulunan cevherlerden, metal içeren hammaddelerden veya ikincil kaynak olarak adlandırılan atıklardan (hurda, baca tozu, curuf, filtre keki vb. atıklar) fiziksel ve kimyasal yöntemlerle saf metallerin veya alaşımların üretimi konularını kapsamaktadır. Ekstraktif metalurjinin ana konuları; Cevher zenginleştirme, Pirometalurji, Hidrometalurji ve Elektrometalurji başlıklarından oluşmaktadır.

Hidrometalurji; sulu ortamlarda yapılan işlemlerle; cevher, konsantre, kalsine, atık malzeme gibi metal içeren maddelerin içindeki metallerin uygun sulu solüsyonlar kullanarak çözünüp sıvı faza geçirilmesi ve filtreleme ile metal içermeyen gang minerallerden ayrılması olarak tarif edilebilir.

Pirometalurji ise; yüksek sıcaklık gerektiren bir ekstraktif metalurji metodu olup yakıtın yakılması sonucunda elde edilen ısı ile birlikte çıkan redükleyici gazların mineralleri redüklenmesi ile istenen metallerin elde edilmesi işlemidir.

 

Laboratuvarımız bünyesinde, içerisinde önemli oranda metal ihtiva eden bu tür atıkların hidrometalurjik ve/veya pirometalurjik yolla değerlendirilmesi üzerine araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Laboratuvar imkânları çeşitli projelerle birlikte donanım açısından geliştirilmekte olup, laboratuvarımız lisans ve lisansüstü öğrencilere eğitim ve araştırma imkânı da sunmaktadır

Laboratuvarda Bulunan Cihazlar

  

Atmosfer Kontrollü Yüksek Sıcaklık Fırını (ve yardımcı ekipmanlar) ve Çeşitli markalarda Manyetik Karıştırıcılı Isıtıcılar (Kontak Termometreli)

  • Atmosfer Kontrollü Yüksek Sıcaklık Fırını
  • Analitik Terazi
  • pH Ölçer
  • Manyetik Döndürücülü Isıtıcı (Termometreli)

Yapılan Proje ve Çalışmalar

Detaylı bilgi için Doç. Dr. Aydın RÜŞEN ve Arş. Gör. Mehmet Ali TOPÇU ile iletişime geçiniz.