Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Sürekli Eğitim Uyg.ve Arş. Merkezi

Aile Danışmanlığı İle Evlilik Okulu Eğiticiliği Kursları

 Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KMÜSEM) tarafından düzenlenen Aile Danışmanlığı ile Evlilik Okulu Eğiticiliği kurslarının sertifika töreni yapıldı. Törenle Aile Danışmanlığı kursunu tamamlayan 25 ve Evlilik Okulu Eğiticiliği kursunu tamamlayan 13 kursiyere sertifikaları takdim edildi.

KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi 1 Nolu Konferans Salonunda gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Ardından Aile Danışmanlığı kursiyerlerinden Dr. Levent Küçükalpelli bir konuşma yaptı.

Dr. Küçükalpelli, üniversiteyi memleketinin dışında okuyan birisi olarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin kurulmasını heyecanla karşıladıklarını belirterek KMÜ’de eğitim görmenin çocuklarından önce kendisine nasip olduğunu ifade etti. 30 yıllık mesleki bilgisine dayanarak KMÜ Sürekli Eğitim Merkezinin düzenlediği Aile Danışmanlığı kursunun basit geçeceğini sandığını kaydeden Dr. Küçükalpelli, “Bu kursun toplum için çok gerekli olduğunu gördüm. Artık meslek hayatımda da daha başarılı olacağımı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Törende söz alan Evlilik Okulu Eğiticiliği kursiyerlerinden Sema Toprakçı ise kurstaki son ev ödevi olan "Eşinize bir hafta içersinde onu çok sevindirecek bir sürpriz" konulu ders kapsamında eşine yazdığı mektubu dinleyenlerle paylaştı.

“Türkiye’deki en mutlu aileler Karaman’da”

Kurslar hakkında katılımcıları bilgilendiren KMÜSEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın ise 2012 yılı Eylül ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının “Aile Danışmanlığı” ve “Evlilik Okulu Eğiticiliği” kursu düzenleme yetkisini üniversitelere verdiğinin altını çizerek Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak çok önemli iki kursu başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. Yalçın, “Öğrenenle öğretenin bir arada olduğu ve güç birliği yaptığı bir kurs dönemi geçirdik. Biz de kursiyerlerimizden çok şey öğrendik.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yalçın, 130 bin kişi üzerinde yapılan güvenilir bir araştırmaya göre Türkiye’deki en mutlu ailelerin Karaman’da bulunduğunu ifade ederek, Karaman’da bu güzel tablonun oluşmasına katkı sunan pek çok kurum ve kuruluş olduğunu hatırlattı.

Bir kişinin sorununu çözdüğünde onun gözünde beliren mutluluk işaretinin hiçbir şeye değişilemeyeceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yalçın, tüm kursiyerlere ömür boyu mesleki tatmin yaşamalarını tavsiye etti.

“Aile bir toplumun özü ve özetidir”

 

Törende konuşan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Bugün üniversiteler sadece eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma yapmamalı, bulundukları bölgeye katkı veren ve potansiyelleri harekete geçiren bir kurum olmalıdırlar.” dedi.

İnsanı diğer canlılardan ayıran özelliklerin başında onun bir aile düzeni içerisinde yaşamasının geldiğini söyleyen Rektör Gökmen, “Aile, bir toplumun temel taşıdır, özüdür ve özetidir.” şeklinde konuştu. İnsanın en fazla iletişimde olduğu kurumun aile olduğunu kaydeden Gökmen, “Sağlıklı ailede yetişen bireyler sağlam karakterlere sahip olur ve o toplum da güçlü olur. Manevi değerlerin ihmal edildiği toplumlarda en önce aile zarar görür.” dedi.

Gökmen, insanların doğuştan getirdiği özelliklerden birisini de “emin ve güvende olmak” şeklinde açıklayarak “İnsanların aidiyet duygusu vardır. Bunun en önemli yeri de ailedir. Kişi bunu sağlayamazsa hayatının diğer alanlarının hepsinde sorun yaşar.” diye konuştu.

“En mutlu olduğum yer aile diyenlerin oranı Türkiye genelinde %73”

Türkiye’de iller bazında yapılan yaşam memnuniyeti anketinin verilerine de değinen Gökmen, “Ailesinin kendisini mutlu ettiğini ve en mutlu olduğu yerin aile olduğunu düşünenlerin oranı Türkiye genelinde %73. Karaman ise %83,6 oranıyla Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.” şeklinde konuştu ve sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Evlerimiz var, yuvalarımız yoksa çok büyük yanlış içindeyizdir.”

İnsanın sosyal bir varlık olduğuna ve diğer insanlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Gökmen, kişilerin paylaşım ihtiyacı hissettiğinde ilk başvurduğu insanların kendi aileleri olduğunu belirterek “Çocuklarımız en yakın arkadaşı olarak anne-babalarını görmüyorlarsa sorun var demektir. Mesai bittiğinde en kısa zamanda ailemize kavuşmayı düşünmüyorsak bir takım şeyler yanlış gidiyor demektir. Evlerimiz var, yuvalarımız yoksa çok büyük yanlış içindeyizdir, düzeltmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Gökmen, “Toplumda bireylerin stresi artıyor, hayat anlamsızlaşıyorsa bunun sebebini başka yerlerde aramamalıyız. İlk bakmamız gereken yer ailedir.” diyerek “Hepimiz önce en yakınımızdan başlayarak yüzlerde tebessüm, gözlerde ışıltı oluşturmalıyız. Biz bir ademi bir alem bilen dine mensubuz. Mutlu bir aile istiyorsak her gün evimize hediye götürmeliyiz. En güzel ve en anlamlı hediye de sevgidir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından “aile danışmanı” konulu kısa bir oyun sergilendi. Sonrasında kurslarda eğiticilik yapan eğitmenlere Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafından teşekkür belgesi verilirken kursiyerlere de KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci ve Karaman Eski Belediye Başkanı Kamil Uğurlu tarafından sertifikaları verildi. Tören, kursiyerlerin hep birlikte kep fırlatmasıyla sona erdi.

Sema Toprakçı’nın Eşine Yazdığı Mektubu Okumak İçin Tıklayınız